Nieuws21 jul '15 15:37

Vraag akkergrond neemt toe: 'afschaffing melkquotum grootste oorzaak'

Auteur: Karlijn Meinders

Boeren hebben in de eerste helft van 2015 flink veel grond bijgekocht. Vooral melkveehouders kochten er hectares bij. En door die toenemende vraag, zijn de grondprijzen gestegen, blijkt uit de cijfers van de NVM.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verslaggever Renee van Heteren sprak met Ard Klijsen, de voorzitter van de vakgroep Agrarische en Landelijk Vastgoed. Volgens hem heeft de toenemende vraag vooral te maken met het afschaffen van het melkquotum. "Dat was voor veehouders de mogelijkheid om het aantal koeien uit te breiden en daarvoor is meer grond nodig."

Hoge transacties
De grond is door de toenemende vraag volgens Klijsen gemiddeld 5 tot 10 procent duurder geworden. "Er zijn locaties in het midden van het land, met name in de Flevopolder, waar transacties zijn geweest van rond de 90.000 a 100.000 euro. Dat is erg hoog", vervolgt hij. 

De bedragen verschillen per gebied, ligging en kwaliteit van grond. De grond komt vooral vrij doordat boeren stoppen. Van Heteren vertelt dat het zelden om gemeentegrond gaat. "Die grote stukken braakliggend terrein worden vooral verpacht en niet verkocht."

Mestquotum
De Nederlandse Vereniging van Makelaars denkt niet dat de vraag nog meer zal toenemen. Sterker nog: ze maken zich behoorlijk zorgen. "De prijs van melk daalt, de banken zijn terughoudend met leningen en er komt een mestquotum", vertelt Klijsen aan Van Heteren. "De nieuwe regels die hieraan vast zitten, zijn nog erg onduidelijk voor de boeren. We verwachten aan het eind van het jaar weer een daling van de vraag."

Gerelateerde artikelen