Nieuws22 mei '14 12:09Aangepast op 22 mei '14 16:46

Leger Thailand neemt controle regering over

Auteur: BNR Webredactie

Het leger in Thailand heeft een coup gepleegd, blijkt uit de videoboodschap van legerleider Prayuth Chan-ocha. Er is een avondklok ingesteld. "Er zijn files om Bangkok uit te komen", zegt ondernemer Ernst-Otto Smit.

De legerleider liet weten dat het leger de rust in het land zal herstellen en politieke hervormingen zal doorvoeren. Het leger heeft een avondklok ingesteld: van 22.00 tot 05.00 uur moet iedereen binnen blijven. Ook moeten alle radio- en televisiezenders hun programmering stoppen en mogen ze alleen nog programma's van het leger uitzenden. Thailand kampt al maanden met protesten en politieke onrust.

Orde en veiligheid
"Dit zat er al langer aan te komen", zegt de in Bangkok verblijvende Harold Rolloos van HierIsThailand.nl. "Het was hier al maanden politiek onrustig en het dreigde steeds verder uit de hand te lopen. Vandaar dat het leger deze beslissing nam. Het is vooral om de orde te handhaven en de veiligheid te waarborgen."

Twaalfde keer
Sinds 1932 is het de twaalfde keer dat er een staatsgreep is in Thailand. Rolloos: "Het blijft een land dat politiek gezien erg verdeeld is. Dit is een maatregel die voorlopig weer even rust in het land brengt. Maar er zullen toch weer verkiezingen moeten komen en er zal altijd een partij blijven die ontevreden is."

'Files Bangkok uit'
Ernst-Otto Smit van Greenwood Travel moet haast maken om binnen te zijn voordat de avondklok ingaat. "Ik rij net over de snelweg en ik zie files Bangkok uit. Dus heel veel mensen ontvluchten de stad. Ik hoor ook dat er op één locatie in Bangkok geschoten wordt door voorstanders van de regering en van het leger. Of dat waar is weet ik niet."

'Al drie keer meegemaakt'
Iedereen lijkt zich te houden aan de avondklok. "Pompstations zijn gesloten, de winkels die normaal 24 uur open zijn, gaan nu dicht. Dus alles en iedereen volgt de avondklok op." Smit heeft 'zo'n situatie al drie keer meegemaakt' en weet dat na de eerste dag de rust terugkeert.

Angst heeft Smit dan ook niet, ook niet voor zijn eigen business. "We weten hoe we moeten reageren. Voor de reiswereld is het altijd slecht. Als er een negatief reisadvies komt, dan is dat hele vakantiegevoel weg."

De verklaring van het leger (geen ondertiteling)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen