Catalaans parlement zet eerste stap richting onafhankelijkheid
Door vandaag voor afscheiding te stemmen laat het Catalaanse parlement blijken zich niets aan te trekken van Madrid, zegt correspondent Lex Rietman. Maar de aangenomen motie is ook een oproep tot haast met het oprichten van eigen systemen voor belastingheffing en sociale zekerheid.
Volgens Rietman is de aangenomen motie een "plechtige verklaring van het begin van het proces van losmaking van de band met Spanje". Van de 132 parlementsleden stemden er 72 voor, een kleine meerderheid. De Spaanse premier Rajoy heeft laten weten de motie aan te zullen vechten bij het grondwettelijk hof. Dat is een bekende procedure en al is vaker gebeurd, zegt Rietman. Tijdens de behandeling van de zaak wordt de motie automatisch geschorst.
Madrid kan geldstroom stopzetten
Door voor afscheiding te stemmen lieten de Catalanen vandaag opnieuw zien zich niets aan te trekken van de Spaanse centrale overheid, maar het was ook een gebaar naar de eigen regio. Momenteel gaan Catalaanse belastingcenten rechtstreeks naar de Spaanse hoofdstad. Vervolgens worden dat teruggegeven aan de regio. Madrid zou volgens Rietman kunnen besluiten betalingen aan Catalonië stop te zetten als de regio besluit het afscheidingsproces voort te zetten. Dat brengt de Catalanen in een moeilijke onderhandelingspositie.
Dus moet er haast gemaakt worden met een eigen systeem voor belastingheffing en sociale zekerheid. Ook daarvoor is de motie aangenomen.
Steun onder Catalaanse bevolking is groot
Feit is dat het streven naar onafhankelijkheid breed wordt gedragen in de regio, zegt Rietman. "Vijf jaar geleden was het nog 15 procent van de Catalanen die het plan steunde, intussen is het 50 procent. Als dat zo doorgaat, moet er op termijn iets gebeuren. Dan moet er echt een keer een referendum komen, waarin de Catalanen zich net als de Schotten kunnen uitspreken over hun eigen lot."
Op zijn vroegst zou Catalonië in 2017 onafhankelijk kunnen worden.