Nieuws22 sep '15 16:28Aangepast op 22 sep '15 17:45

Steeds meer vluchtelingen en nog geen akkoord in Europa

Auteur: Bas van Setten

De Europese Unie gaat 120.000 vluchtelingen verdelen over de lidstaten. Dat is de uitkomst van een stemming in Brussel van de bewindslieden die gaan over asiel.

ANP
ANP

Een ruime meerderheid stemde voor, liet het Luxemburgse voorzitterschap weten. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen de verdeling, zo meldde de Tsjechische minister Milan Chovanec via social media. Finland onthield zich bij de stemming.

De afgelopen week kwamen 4.200 vluchtelingen naar Nederland, meldde staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie bij het Europese ministersoverleg over de opvang van vluchtelingen. Op 10 september zei Dijkhoff nog dat zo’n 1.800 vluchtelingen per week naar Nederland zouden komen. De asielketen zou dat aantal ook maar net aankunnen. Dijkhoff weet niet hoe het de komende weken zal gaan. "Het is lastig te voorspellen, want het is van veel verschillende factoren afhankelijk. Tot nu toe hebben we ieder jaar gezien dat de stroom rond eind september zijn piek bereikt."

Genoeg plek
Op dit moment kunnen alle vluchtelingen worden opgevangen. "We zijn nog steeds bezig om opvang voor de meer structurele aard te regelen. Daarnaast willen we mensen die een verblijfsvergunning hebben woonruimte geven in een gemeente", zegt Dijkhoff.

Geld
Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking houdt in haar begroting rekening met de stroom vluchtelingen. "U kunt zich voorstellen dat wij daar nu meer geld aan kwijt zijn dan in eerdere jaren. We kunnen dat wel oplossen door wat extra’s van komende jaren naar voren te halen. Maar het is passen en meten. Daarnaast is het onduidelijk hoe die aantallen vluchtelingen zich zullen ontwikkelen."

Dijkhoff vergadert vandaag in Brussel over het vluchtelingenprobleem, premier Rutte doet dat morgen. Dijkhoff: "De insteek van mij en mijn collega’s is om er vandaag uit te komen."

 

Europa
Rob Boudewijn, Europa-specialist bij Europainstituut.nl, vreest dat een aantal landen weer dwars gaan liggen tijdens de vergadering. "Officieel is er een Europees vluchtelingenbeleid. Maar wat je nu ziet gebeuren is dat een aantal landen immens zwaar getroffen worden door de vluchtelingenstroom, en zelf naar een oplossing zoeken. Dat is eigenlijk de bron van hoe het misgaat."

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft gezegd dat dit het uur van de waarheid is voor de Europese Unie.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen