Erop of eronder voor Angela Merkel
Angela Merkel heeft in een vroeg stadium de regie genomen in het vluchtelingendossier in Duitsland. De bondskanselier stelde zich zeer coulant op. Die ruimhartigheid lijkt nu een soort boemerang te worden, want de kritiek op haar beleid zwelt aan.
We zien de opstelling van Merkel verharden. Ze moet ook wel volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille. "Binnen haar eigen partij vanuit de regio’s waar de vluchtelingen worden opgevangen klinkt al langer kritiek. Maar er is nu ook een hardere opstelling van Merkel gekomen onder druk van de CSU, het conservatieve zusje van de CDU uit Beieren."
De transitzones, een soort kampen die ertoe moeten dienen dat vluchtelingen niet verder Duitsland intrekken, is een maatregel waaraan je merkt dat Merkel naar de rechterkant opschuift.
Turkije
Daarnaast kwam de Duitse bondskanselier ook met het plan voor opvang in Turkije, waar ze verschrikkelijk veel geld beschikbaar voor wil stellen. "Dat is iets wat ze onder druk van mensen om haar heen moet doen, maar tegelijkertijd gelooft ze daar ook wel echt in. Vanochtend zei Merkel in de Bundestag dat ze niet wil dat die vluchtelingen te ver van huis en haard verdreven worden, en dat Turkije de perfecte buffer vormt", zegt Marseille.
Dit weekend reist Merkel naar Ankara om met haar Turkse ambtsgenoot te praten. Marseille: "Terwijl ik merk dat ze eigenlijk samen met andere Europese landen deze vluchtelingen wil opvangen. Merkel krijgt binnen haar eigen partij namelijk veel kritiek omdat ze Duitsland te aantrekkelijk heeft gemaakt. Veel vluchtelingen willen niet meer naar andere Europese landen."
Geschiedenis
Merkel zegt dat wat alles wat ze nu doet, voortkomt uit wat ze is en tot nu toe heeft gedaan als politicus. Ze komt uit het oosten van Duitsland en weet hoe het is om te leven met een muur. Daarnaast was haar vader dominee. "Dus vanaf de kantel doordrenkt met schuld en boete. Voeg daar de Tweede Wereldoorlog bij en je kunt niet anders concluderen dan dat de hele houding van Merkel te verklaren is", zegt Marseille.
Merkel, die al tien jaar bondskanselier is, heeft zich binnen het CDU opgewerkt tot de leider waarbij ze de partij van conservatief naar progressief heeft gevormd. Dus ze gaat wat dat betreft al de geschiedenisboeken in als één van de grote Duitse leiders. Maar de vluchtelingenkwestie is zo belangrijk voor Merkel dat zij haar hele politieke toekomst en haar lot eraan verbindt. Zij zegt namelijk: 'Hier mag je mij aan het einde op afrekenen'.
Beslissend
En dat gaat gebeuren. De komende winter zal daar beslissend in zijn. Marseille: "De Duitse regering heeft de procedures voor het bouwen van opvangcentra al drastisch ingekort, van drie maanden naar een week. Dat klinkt misschien als een klein technisch detail maar dat is het niet. Het verschil is namelijk foto's in de pers van Syrische gezinnen die klappertandend buiten zitten, of Syrische gezinnen die na een snelle procedure of asiel krijgen, of weer terug worden gestuurd."