
Na Utrecht, Maastricht, Middelburg, Amsterdam, Leiden en Rotterdam volgt nu ook de Rijksuniversiteit Groningen met een eigen, kleinschalige opleiding geïnspireerd op het Amerikaanse model. Studenten kiezen daarin niet voor één specifieke opleiding, maar volgen vakken uit verschillende disciplines.
Bij die zeven universiteiten blijft het hoogstwaarschijnlijk niet. "Nog een aantal instellingen zijn bezig met soortgelijke plannen", zegt Bastiaan Verweij van de universiteitskoepel VSNU.
Excellent
De colleges richten zich op excellente studenten die kleinschalig en intensief onderwijs krijgen. De uitval is daardoor 'beduidend' laag, zegt Verweij. "En de rendementen zijn duidelijk hoger. Mensen studeren daadwerkelijk af met een diploma."
Gedurende hun opleiding wonen de studenten bij elkaar op een campus. Dat, gecombineerd met het curriculum, maakt dat de kosten hoger liggen dan bij een reguliere bachelor. Dat leidt ook tot kritiek: de colleges zouden te elitair zijn.
Collegegeld
Verweij is het daar niet mee eens. "Er wordt veel in geïnvesteerd. Als je dan kijkt naar wat de collegegelden zijn, dan zijn die meestal nog niet eens twee
keer het wettelijke collegegeld. Dus het is betaalbaar."
Het nieuwe leenstelsel zal het volgens de VSNU-woordvoerder voor studenten mogelijk ook makkelijker maken aan college te studeren. "Studenten moeten dan sowieso grotere bedragen lenen waardoor de investering niet zo heel erg groot meer is."