Nieuws8 jul '14 09:11Aangepast op 8 jul '14 09:36

Actieplan om dreiging Jihadstrijders kop in te drukken

Auteur: BNR Webredactie

In Milaan wordt hard gewerkt aan een actieplan om de dreiging van Europese Jihadstrijders het hoofd te bieden. Negen ministers van Justitie, onder wie minister Opstelten, maken zich grote zorgen over de 2.000 tot 3.000 Jihadgangers in Europa. Na de aanslag door een Syriëganger in Brussel afgelopen mei staat Europa op scherp.

“Laten we aannemen dat er ongeveer 2000 Jihadstrijders uit Europa actief zijn in het Midden-Oosten, in Syrië en Irak”, zegt Peter Knoope, directeur van het International Centre for Counter Terrorism, op BNR.

“Het merendeel zal terugkomen zonder dat daar enig gevaar van uitgaat. Maar laten we zeggen dat daar 2 procent van terugkomt met echte plannen om iets te doen. Dan praten we over 40 mensen. Als 10 procent van die 40 mensen onder de radar en onzichtbaar blijft en daadwerkelijk een aanslag pleegt, dan hebben we het over vier aanslagen.”

Serieus probleem
Knoope gaat verder: “We weten sinds de dood van Theo van Gogh en een aantal kleinschalige aanslagen dat die een enorme impact hebben. We praten dan wel over ‘4 op 2000’, maar dan heeft het toch een enorme impact."

Hij vat samen:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen