Nieuws15 jun '15 07:45

Onderhandelingen Griekenland weer zonder succes

Auteur: Karlijn Meinders

De onderhandelingen tussen Griekenland en de Europese Commissie werden gisteren al na drie kwartier gestaakt. Daarmee is de kans op een akkoord met de Ministers van financiën -aanstaande donderdag- onmogelijk.

Foto: ANP
Foto: ANP

De ministers willen alleen over een akkoord spreken, als daar de handtekening van de Europese Commissie onder staat. Ulko Jonker, correspondent voor het Financieele Dagblad:


  

Grexit
Ook Rabobank's hoofd econoom Wim Boonstra krijgt het gevoel dat Griekenland simpelweg niet tot een akkoord wil komen. "Terwijl wij nog steeds denken dat als iedereen zijn verstand gebruikt, het voor alle partijen beter is als er een compromis komt en een grexit wordt voorkomen", zegt Boonstra. "Een grexit zou voor niemand, vooral niet voor de Grieken zelf, goed zijn."

Gevaar voor Europa
Eén van de gevaren die komt kijken bij een grexit is dat het niet bij Griekenland blijft. "Stel dat Griekenland uit de EU valt, dan zouden andere landen daarin mee kunnen gaan en dan blijf je bezig. Voor Griekenland zelf is het vooral economisch slecht. Ze moeten dan de euro inleveren, maar zijn ook de toegang tot de Europese markt kwijt. Dan gaan we terug in de tijd en is alles voor niets geweest."

Rusland
Een andere zorg voor Europa is de invloed van Rusland. "Europa is bang dat Griekenland straks te bevriend raakt met Poetin en dat Rusland daar straks een marinebasis krijgt en de energie voor Griekenland gaat leveren. Het is dus een stuk complexer dan alleen de munt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen