Nieuws5 jun '14 15:21

Veel 'illegale' homohuwelijkverboden in de EU

Auteur: Bram van Dijk

Het parlement van Slowakije heeft een omstreden grondwetswijziging aangenomen die het homohuwelijk verbiedt. Volgens het COC is deze wet in strijd met het Europese verdrag.

"Bij Europees verdrag is geregeld dat discriminatie op verschillende gronden verboden is en expliciet wordt seksuele oriëntatie daarin genoemd", zegt Joyce Hamilton van het COC. Maar lidstaten worden niet op Europees niveau ter verantwoording geroepen. Hamilton: "Eigenlijk ontbreekt het de EU aan een instrument om lidstaten aan te spreken en te sanctioneren op het moment dat het discriminatieverbod overtreden wordt." Dat hebben diplomaten aan het COC laten weten.

Rechtsgang
Via de Europese rechter in Straatsburg kan een aanklacht worden ingediend, maar dat gaat volgens Tom Eijsbouts, hoogleraar Europees recht in Amsterdam en Leiden, weinig verschil maken. "Die zou er wel over kunnen oordelen, maar in dit gebied van de Europese conventie is een zodanig vitale onenigheid tussen de landen dat het homohuwelijk nog niet is beland in het gezamenlijk recht." Als die rechter wel zou ingrijpen zou hij zijn mogelijkheden als rechter ver te buiten gaan en enorme opstand veroorzaken, denkt Eijsbouts.

Vooral bij 'nieuwe' EU-landen
Van de 13 landen die sinds 2004 lid zijn geworden van de Europese Unie, zijn er 10 die wettelijk het homohuwelijk verbieden of het niet erkennen, zegt Nicole Sprokel van Amnesty International. "Er zijn verboden in Estland, Hongarije, Letland en Litouwen en nu dus ook in Slowakije. Daarnaast wordt het huwelijk niet erkend in Bulgarije, Tsjechië, Roemenië, Polen en Slovenië." Bij het niet erkennen van het huwelijk kunnen stellen geen kinderen adopteren.

Gerelateerde artikelen