Nieuws27 mrt '15 09:52Aangepast op 27 mrt '15 15:51

Stroomstoring een van grootste in ons land

Auteur: Karlijn Meinders

De stroomstoring die vrijdag delen van Noord-Holland en Flevoland trof, is een van de grootste die ons land heeft meegemaakt. Volgens Netbeheer Nederland is de precieze omvang nog niet bekend. "Maar we kunnen met zekerheid zeggen dat de storing van vrijdag in de top drie staat", aldus een woordvoerder.

Foto: ANP
Foto: ANP

In totaal werden vrijdag ongeveer 1 miljoen huishoudens getroffen door een storing in een hoogspanningsstation in Diemen. De exacte oorzaak van het defect was vrijdagmiddag nog niet bekend.

Er waren onder andere problemen in Haarlem, Beverwijk, Hilversum, Weesp, Alkmaar en Purmerend. Ook het Mediapark en delen van Amsterdam zaten of zitten zonder stroom. Ziekenhuizen in de getroffen gebieden gingen vandaag over op noodstroom. Daardoor kunnen de belangrijkste systemen doorgaan, die nodig zijn bij bijvoorbeeld lopende operaties en op intensive care afdelingen.

Openbaar vervoer
Op verschillende plekken rijden de treinen niet. Duizenden reizigers strandden. Ook het treinverkeer van en naar Schiphol kwam plat te liggen en inkomende vluchten waren enige tijd niet mogelijk. Vliegtuigen weken noodgedwongen uit naar andere luchthavens. In Amsterdam stonden metro's en trams stil, vooral aan de buitenrand van de stad. In het centrum is op sommige plekken nog wel stroom. Ook het scheepsverkeer ervaart hinder, sommige bruggen gingen niet meer open.

Stan Hoen, persvoorlichter van de NS, vertelt eerder op de middag op BNR: “In Noord-Holland en Flevoland rijdt er op dit moment helemaal geen trein. De stroomstoring heeft echt ernstige gevolgen voor de reizigers in dat gebied. Dat gebied gaat echt verder dan Noord-Holland alleen. Het heeft ook gevolgen voor het treinverkeer in Utrecht en Flevoland."
 

Jeroen Bos van Schiphol lichtte op BNR toe: “De reizigers die al waren ingecheckt voor hun vluchten hebben nog kunnen vertrekken."

Oorzaak onduidelijk
Medewerkers onderzochten bij het hoogspanningsstation in Diemen wat de precieze oorzaak is. "Als we dat weten, kunnen we ook zeggen hoe lang het gaat duren voordat de grote stroomstoring is verholpen'', aldus een woordvoerder.

De politie Gooi- en Vechtstreek vroeg het publiek om de stroomstoring in Noord-Holland niet te melden op het alarmnummer 112. "Dit om overbelasting van het netwerk te voorkomen", werd er getwitterd.

Schadevergoeding
Na een grote stroomstoring hebben consumenten recht op een schadevergoeding. Voorwaarde is wel dat die langer dan vier uur duurt; anders krijgt de 'elektriciteitsklant' geen vergoeding, aldus de Autoriteit Consument & Markt.

Bij een storing die duurt van vier tot acht uur, krijgt de consument 35 euro. Als de sturing langer duurt dan acht uur, krijgt de klant 20 euro extra voor elke aaneengesloten periode van vier uur die hij of zij zonder stroom zit. De netbeheerder betaalt de vergoeding uit binnen zes maanden na de stroomstoring.

Telefoonnetwerk
Het netwerk van T-Mobile kreeg flink te lijden onder de stroomstoring. Rond het middaguur werkte 70 procent van de masten in de regio niet meer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen