Nieuws13 mei '14 14:50

'Nederland gooit drie keer meer voedsel weg dan gedacht'

Auteur: Melvin Captein

Nederlanders verspillen drie keer meer voedsel dan zij zelf denken. Per jaar wordt er per persoon zo'n 47 kilo aan levensmiddelen weggegooid.

Dat blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Marlon Mintjes van de voorlichtingsorganisatie zegt dat Nederlanders zich verkijken op de etenswaren die ze weggooien. "Nederlanders verspillen eigenlijk drie keer meer voedsel dan ze zelf denken te verspillen. Men gaat uit van 15 kilo per jaar, maar dat blijkt bijna 50 kilo per jaar te zijn."

Eerder pleitte staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ervoor de houdbaarheidsdatum op koffie, pasta en rijst te verwijderen. Dit om te voorkomen dat producten die nog goed te gebruiken zijn in de prullenbak belanden. Mintjes kan zich hier goed in vinden. "Het helpt mensen bewust te maken dat ze deze producten niet snel hoeven weg te gooien."

Volgens het onderzoek is de perceptie van het weggooigedrag vertekend omdat mensen steeds een beetje restanten weggooien. "En dat tikt uiteindelijk toch aan. Het is te voorkomen door op maat te koken. Dat kan bijvoorbeeld door met een weegschaaltje de porties rijst of pasta af te wegen, of een duidelijk boodschappenlijstje op te stellen."

Gerelateerde artikelen