Nieuws15 jun '15 10:37Aangepast op 15 jun '15 11:29

Houdbaarheidsdatum heeft langste tijd gehad

Auteur: Thijs Baas

Van een groot deel van de levensmiddelen kan de houdbaarheidsdatum verdwijnen, als het aan staatssecretaris Sharon Dijksma ligt. Alleen als de volksgezondheid in het geding is, is zo'n 'te gebruiken tot'-datum wat haar betreft onvermijdelijk.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Europese Commissie wil aan de hand van een Nederlands-Zweedse initiatiefwet aan de slag met regelgeving in die richting, zegt Dijksma tegen BNR. "Er is een reeks aan producten waar helemaal geen datum op hoeft. Dat is nog veel beter en dat gaat echt om grotere bulkprodukten die in onze keukens veel gebruikt worden. Daar waar het kan moeten we gewoon van de datum af. Dat is het allerbeste voor producten die niet snel bederven, maar die bijvoorbeeld wat verlies lijden aan kleur of smaak."

Innovaties kunnen bovendien een bijdrage leveren aan de houdbaarheid van melkproducten. "Met een versfilter van de Melkunie is melk veel langer houdbaar en beter te consumeren dan in het verleden. Dus ook daar kan heel veel gedaan worden."
 


 

Een derde van het eten dat wordt geproduceerd, komt nooit op ons bord terecht. Hoogste tijd om het aanpakken van de voedselverspilling hoger op de agenda te zetten, vindt het ministerie van Economische Zaken. Vandaag start daarom de internationale conferentie No More Food to Waste, waaraan ook levensmiddelengiganten als Nestlé, Ahold en DSM zullen deelnemen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen