Nieuws21 okt '15 06:13Aangepast op 21 okt '15 09:53

FNV: 84 procent pensioenopbouwers ABP tegen loonakkoord

Auteur: BNR Webredactie

Slechts 44.000 van de 2,8 miljoen mensen die mochten stemmen in het referendum van de FNV, heeft dat gedaan. Daarvan stemde dan weer wel 84 procent tegen het loonakkoord. In dat akkoord heeft minister Plasterk met de andere bonden afgesproken dat de ambtenaren een loonsverhoging krijgen van 5 procent. Maar deze wordt betaald uit de ABP-pensioenpot. Alle ABP-leden mochten stemmen in het referendum.

Volgens FNV heeft het loonakkoord negatieve invloed op de pensioenopbouw van ABP-leden. Die kunnen door het akkoord een vermindering tot 15 procent in hun pensioen verwachten. Ruud Kuin, vice-voorzitter van FNV, zegt dat "de truc van Rutte" - meer koopkracht - "overduidelijk afgewezen" wordt. "Een duidelijker signaal kan er niet worden gegeven aan de premier", zegt Kuin.

De opkomst van het aantal stemmers is de grootste in de afgelopen decennia, zegt de vakbond. Al maakten van de 2,8 miljoen mensen die mochten stemmen, maar 44.000 hier gebruik van. "Het is een uitslag die niet genegeerd mag worden", meent Kuin. Paul Ulenbelt, SP-Kamerlid, is het er mee eens dat het een lage opkomst is, maar vindt ook dat Plasterk niet om de uitkomst heen kan. "Het is een heel erg sterk signaal. Als Plasterk slim is, gaat hij in gesprek. Er moet open en reëel overleg worden gevoerd tussen hem en alle bonden."

Ophef en acties
Het akkoord zorgt al sinds juli, toen de overheid overeenstemming bereikte met de vakbonden over nieuwe cao's, voor ophef. Het loonakkoord zou een loonsverhoging van ongeveer 5 procent en eenmalige uitkering van 500 euro moeten opleveren voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.

Diverse deelnemers van het fonds, zoals de politie en medewerkers van het openbaar vervoer in Amsterdam en Utrecht, hielden al acties tegen de overeenkomst. FNV probeerde vorige maand doorgang van het akkoord te verhinderen door een kort geding aan te spannen, maar verloor dat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen