Nieuws14 nov '14 06:41Aangepast op 14 nov '14 17:06

Duizenden studenten protesteren op Malieveld

Auteur: BNR Webredactie

Duizenden studenten en scholieren protesteren op het Malieveld in Den Haag. De studenten zijn tegen het leenstelsel, maar de kans dat hun protest echt zin heeft is heel klein.

Foto: ANP
Foto: ANP

 

In het leenstelsel wordt de basisbeurs (een gift) afgeschaft en vervangen door een lening. De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag, zoals verwacht, al definitief ingestemd met het wetsvoorstel. Ook in de Eerste Kamer is een meerderheid voorstander.

Het nieuwe leenstelsel moet komend collegejaar ingaan. De studenten vrezen dat studeren door de lening minder toegankelijk wordt voor bijvoorbeeld mensen met een lager inkomen.

Langstudeerboete
De manifestatie wordt georganiseerd door onder meer de studentenvakbond LSVb, de studentenorganisaties ISO en LKvV, scholierenorganisatie LAKS, en de vakbonden AOb, FNV Jong en CNV jongeren.

In 2011 gingen de studenten ook massaal het Malieveld op, toen als protest tegen de langstudeerboete. Deze maatregel, waarbij studenten 3000 euro extra moeten betalen voor ieder jaar dat ze langer doen over hun studie, ging uiteindelijk niet door.

Gerelateerde artikelen