Nieuws8 jan '14 13:34

ArenA krijgt dak van zonnepanelen

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdam ArenA wordt in samenwerking met Nuon, bouwbedrijf BAM en ingenieursbureau Arcadis voorzien van een zonnedak. Met een oppervlakte van 7000 vierkante meter wordt het het op één na grootste van Nederland.

De zonnepanelen worden over de gehele omtrek van het stadion geplaatst op de dakrand en kunnen jaarlijks zo'n 930.000 kilowattuur aan stroom opwekken. Dat komt neer op 10 procent van het huidige elektriciteitsverbruik van de Amsterdam ArenA.

Met de plaatsing is een investering van 1,6 miljoen euro gemoeid. De gemeente Amsterdam verstrekt daarvoor een lening vanuit het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds, waarin zij een deel van de opbrengst van de verkoop van haar aandelen Nuon heeft ondergebracht. Ook wordt het project gesubsidieerd door de rijksoverheid.

Lange looptijd
Volgens directeur Henk Markerink van de Amsterdam ArenA maken de lange looptijd en gunstige leenvoorwaarden de bouw van het zonnedak rendabel. De besparingen op de energierekening worden gebruikt om de lening af te lossen. Daar verwacht het stadion zo'n 25 jaar over te doen.

De zonnepanelen zijn volgens Markerink onderdeel van een breder verduurzamingsproject dat ervoor moet zorgen dat het stadion in 2015 klimaatneutraal is. De Amsterdam ArenA maakt bijvoorbeeld al gebruik van stadswarmte en windenergie. Ook wordt gezocht naar energiebesparende maatregelen, zoals led-verlichting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen