Nieuws21 jul '15 16:46Aangepast op 21 jul '15 17:02

'Geweld van agenten moet buiten strafrecht blijven'

Auteur: Thijs Baas

Er is onvoldoende specifieke wetgeving voor politieambtenaren, vindt de Centrale Ondernemingsraad van de Politie. Nu belanden agenten die geweld gebruiken onmiddellijk in het strafrecht, waardoor hij gelijk wordt gesteld met een burger die in het publieke domein geweld gebruikt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Wat ontbreekt, meent Frank Giltay van de ondernemingsraad van de politie, is een toets of de ambtsinstructie is overschreden. Daarin staat beschreven wanneer een politieagent geweld mag of moet toepassen. "Als de toets eerst daarop wordt losgelaten, is verdere vervolging niet noodzakelijk als blijkt dat justitie het geweld dat gebruikt wordt in lijn vindt met de ambtsinstructie. Op dit moment is een collega direct verdachte."


 

Vorige week werd een agent nog tot twee jaar cel veroordeeld voor het schieten op een auto waar verdachten in zaten. "Ik ben ervan overtuigd dat iedere politieambtenaar exact weet waar hij voor staat, namelijk de veiligheid op straat. De burger mag verwachten dat iedere agent bewust een stap naar voren zet als de situatie daar om vraagt en iedere collega probeert dat naar eer en geweten op het juiste moment uit te voeren."

Giltay zit samen met mensen van het ministerie van Justitie en het OM in een projectgroep die streeft naar een betere structurering van relevante wet- en regelgeving en procedures rond gebruik van geweld van politiemedewerkers. "De rechter heeft geen andere keus dan te toetsen of een collega zich net als een gewone burger kan beroepen op noodweer of noodweerexces. Ik vind dat niet terecht!"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen