Nieuws23 jul '15 13:02Aangepast op 23 jul '15 16:24

OM wil agenten vrijuit laten gaan

Auteur: Marjan van den Berg

Het Openbaar Ministerie vraagt vrijspraak voor de agenten die in 2013 de Rotterdammer Mike Stok doodschoten.

Dat heeft de aanklager gezegd bij de rechtbank in Rotterdam. De politiemensen zouden volgens het boekje hebben gehandeld.

In april 2013 schoten ze in Rotterdam op de man, nadat hij twee stadswachten had belaagd die hem hadden bekeurd om zijn loslopende hond. Stok werd terwijl hij wegrende in zijn rug geraakt in de binnentuin van zijn eigen wooncomplex.

'Ongeleid projectiel'
Verslaggever Anke Truijen merkte dat de Officier van Justitie het opnam voor de twee jonge agenten. “Ze zei: het handelen van de agenten was juist ingegeven om te voorkomen dat Mike Stok slachtoffers zou maken. Dat had te maken met het feit dat Stok zelf een wapen in handen had. Hij was opgefokt, hij was woedend en hij reageerde niet op de waarschuwingen en waarschuwingsschoten van de twee agenten. Dus zei de Officier van Justitie: de agenten handelden uit noodweer en dat hebben ze goed gedaan.”

Toch stelden de rechters veel kritische vragen over de precieze beweegredenen van de agenten om tot schieten over te gaan. De twee benadrukten dat zij talloze waarschuwingen hadden gegeven en dat zij vreesden voor ongelukken. Truijen: “Deze agent zei ook: hij rende dwars door alles heen, het was een ongeleid projectiel, hij had geen oog voor de omgeving of wat er op zijn pad kwam. Dus deze agent zei: ik was gewoon heel erg bang dat hij meerdere slachtoffers zou maken.”

Ook al vindt het OM dat de agenten juist hebben gehandeld, de nabestaanden eisten via het gerechtshof een vervolging van de twee.

De agenten zaten vermomd in de rechtszaal. Zij waren eerder bedreigd. Ook wilden de nabestaanden in de rechtszaal niet met de gezichten van de agenten geconfronteerd worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen