Nieuws2 sep '15 17:31Aangepast op 2 sep '15 17:53

Oppositie en PvdA willen vluchtelingendebat met Rutte, VVD niet

Auteur: Karlijn Meinders

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de Europese vluchtelingencrisis. Een meerderheid van de Kamer wil dat dit debat met premier Rutte plaatsvindt en niet met de staatssecretaris. Alleen de VVD is tegen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Heel opvallend: de VVD steunt het voorstel voor een debat met Rutte niet, maar coalitiegenoot PvdA wel. Volgens de VVD is het nou eenmaal het dossier van de staatssecretaris, maar vandaag zegt naast de oppositie ook de PvdA dat het politiek op zo'n hoog niveau speelt, dat het onderwerp daarom besproken moet worden met de premier.

Verantwoording kabinet
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vertelt in de BNR-studio in Den Haag waarom hij een debat met Rutte nodig vindt. "Ik wil van het kabinet horen hoe ze met deze enorme vluchtelingencrisis omgaan. We hebben allemaal de beelden gezien van verdrinkingen, van verstikking, van Calais, van mensen op het station in München."

Maatregelen
Sjoerdsma zegt het eens te zijn met uitspraken van zijn fractievoorzitter Alexander Pechteld afgelopen week. Die zei in een interview op televisie: 'Iedereen die zegt dat dit probleem op te lossen valt met dichte grenzen: die liegt. Iedereen die denkt dat je door bootjes te beschieten mensen kunt tegenhouden: die liegt.' Wat er volgens Sjoerdsma wel zou moeten gebeuren?

 
 
 
Niet nog meer

Sjoerdsma wil het niet over cijfers hebben, maar als we in Nederland naar rato evenveel vluchtelingen zouden opvangen als Duitsland, dan zouden dat er 84.000 zijn en dat vindt Sjoerdsma wat veel. "Duitsland stelt zich volstrekt open, wij doen dat in principe ook, maar er komen minder mensen hierheen. En op dat aantal zijn we al niet goed voorbereid. Eerst moeten we die huidige stroom aankunnen."

Gerelateerde artikelen