Nieuws27 mei '15 17:36Aangepast op 27 mei '15 18:36

Ook corruptie bij toewijzing WK Zuid-Afrika

Auteur: BNR Webredactie

Ook bij de toewijzing van het WK van 2010 in Zuid-Afrika was er sprake van corruptie. FIFA-officials zouden smeergeld hebben aangenomen.

Dat zeggen de Amerikaanse minister van justitie Loretta Lynch en aanklager Kelly Currie.

Tijdens een persconferentie maakten ze meer bekend over het onderzoek naar de omkoopschandalen bij de FIFA. Vanochtend werden zeven mensen opgepakt in Zürich. Daarbij zijn, zei Lynch, officials betrokken van de FIFA en van de Noord- en Zuid-Amerikaanse voetbalbonden Concacaf en Comebol.

Presidentsverkiezingen
Volgens Lynch werd er ook smeergeld aangenomen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen bij de FIFA in 2011. Daarnaast werd er voor 110 miljoen dollar aan steekpenningen uitgegeven bij de toewijzing van de Copa America aan de Verenigde Staten. Dat toernooi wordt in 2016 gehouden. Tevens werd er smeergeld betaald bij het sponsorschap van het Braziliaanse nationale elftal.

Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er voor miljoenen aan belasting is ontdoken en dat er voor tientallen miljoenen op bankrekeningen staat van FIFA-officials. Die rekeningen bevinden zich in landen als Hongkong, de Kaaimaneilanden en Zwitserland.

Lynch zei dat de Amerikaanse autoriteiten proberen verdachten die nog niet vastzitten, alsnog aan te houden. Op de positie van FIFA-voorzitter Sepp Blatter ging ze niet in.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen