
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Delta Lloyd. De financiële dienstverlener heeft in 2013 en 2014 hetzelfde onderzoek gedaan. Twee jaar geleden was de gewenste pensioenleeftijd nog 64,2 jaar. Dit jaar en vorig jaar ligt die leeftijd lager: op 63,9 jaar.
De verklaring hiervoor lijkt te liggen in het feit dat Nederlanders weten dat ze langer door moeten werken, maar dat simpelweg niet willen. "Dat is zorgelijk. Je zou namelijk verwachten dat Nederland klaar begint te raken voor een hogere pensioenleeftijd", zegt Ingrid de Graaf, lid van de raad van bestuur van Delta Lloyd.
Percentages
64 procent van de Nederlanders bereidt zich helemaal niet voor op langer doorwerken en is dat dus ook niet van plan. 24 procent is wel van plan om langer door te werken, maar heeft daar geen maatregelen voor genomen, en slechts 12 procent is goed voorbereid.
Gemiddeld ouder
We moeten volgens De Graaf langer doorwerken omdat we gemiddeld steeds ouder worden. "Je wilt natuurlijk dat mensen zich daarop gaan voorbereiden. Slechts de helft van de Nederlands maakt regelmatig een pensioenberekening. Het is heel belangrijk dat mensen zich goed voorbereiden. Enerzijds moeten ze dat zelf doen, anderzijds moeten werkgevers en werknemers dit gesprek met elkaar voeren."
Denemarken
De Denen zijn een stuk optimistischer, en denken zelfs na hun 68ste nog door te werken. "Dit komt met name omdat ze het werk en privé goed met elkaar in balans weten de brengen. Daarnaast zijn ze actief en hebben ze plezier in het werk", meent De Graaf.