Nieuws6 okt '15 15:18

CBP: Europese toezichthouders deze week nog bijeen

Auteur: Karlijn Meinders

Privégegevens van Europese internetters mogen niet zomaar meer worden opgeslagen in de Verenigde Staten. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europees Hof. Nationale privacy-waakhonden moeten nu afspraken gaan maken over privacy-bescherming met individuele Amerikaanse internetbedrijven.

Foto: ANP
Foto: ANP

In Nederland is onze privacy-waakhond het College Bescherming Persoonsgegevens, het CBP. Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van het CBP, zegt dat de Europese toezichthouders met spoed bij elkaar komen deze week en samen tot een antwoord proberen te komen. "Het is niet realistisch om te denken dat elk individueel land met elk internetbedrijf aparte afspraken gaat maken", zegt Tomesen.

Regels respecteren
Europarlementariër Sophie in 't Veld, noemt de uitspraak baanbrekend. "Vanuit het Europees Parlement zeggen we al heel lang dat die regeling helemaal niet werkt. Dat is nu bevestigd door de rechter."

 
 
 
Veiligheid Europa

Privégegevens van Europese internetters mogen straks dus niet zomaar meer worden opgeslagen in de Verenigde Staten, maar zijn die gegevens hier in Europa dan wel veilig? "Ook de Europese geheime diensten verschaffen zich nog al eens toegang tot onze gegevens", zegt In 't Veld. "Daarvoor moeten we goede regels hebben en een goede handhaving van die regels."

Volgens Tomesen van het CBP, hebben we het in Europa al behoorlijk goed voor elkaar. "In Europa gelden een aantal waarborgen, hoe omgegaan wordt met onze gegevens."

 
 
 
Vrij gebruik internet

In 't Veld benadrukt wel dat het vrijelijk gebruik van internet gewaarborgd moet blijven. "We zijn als D66 zeer voor innovatie en nieuwe technologieën, zolang het niet het Wilde Westen wordt. Daarom is het belangrijk dat er heel snel goede afspraken komen met de Amerikanen. Die zullen minstens de normen moeten bevatten die vandaag door de rechter zijn vastgelegd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen