Nieuws25 nov '14 11:53Aangepast op 25 nov '14 14:42

Vincents levensloop als rode draad door vernieuwd museum

Auteur: Thijs Baas

Het Van Gogh Museum heeft de inrichting van de vaste collectie flink onder handen genomen, om de ontwikkeling en de levenswandel van de schilder meer centraal te stellen. Vandaag was de presentatie in het opgeknapte museum. Een rondleiding in tekst en beeld.

Op de begane grond presenteert het museum een verzameling zelfportretten en Van Goghs enige bewaard gebleven palet. Een video-installatie in de hal laat zien hoe Van Gogh na zijn dood het belangrijke (pop)culturele icoon is geworden dat we vandaag de dag kennen. Het is deze beeldcultuur die bepaalt hoe het grote publiek zijn kunst ervaart.

Het museum wil met de vernieuwde omgeving het kunstenaarschap, de context, de persoonlijke ambities, de emoties, de mythes en zijn invloed tot op de dag van vandaag duidelijker naar voren brengen. "Het verhaal van Van Goghs leven en kunstenaarschap loopt als een rode draad door alle verdiepingen, waarbij niet alleen de schilderijen, maar ook de tekeningen en brieven een vaste plek krijgen", zoals het museum meldt in een persbericht.

Zelfportretten
"Het gaat om de kunstenaar, de persoon en Van Gogh in de context van zijn tijd", zegt museumdirecteur Axel Rüger tegen verslaggever Martijn de Rijk. "Dat is één van de belangrijkste aspecten van zijn werk: de enorme hoeveelheid zelfportretten, waarvan er hier twaalf te zien zijn. En als we nu doorlopen naar de eerste verdieping, begint het verhaal van de voorlopers en zijn tijdgenoten. Toen Van Gogh begon in Nederland, was zijn schilderstijl vrij somber en donker met aardse kleuren, maar dat was eigenlijk niet meer van zijn tijd."

Pas toen hij op uitnodiging van zijn broer Theo koers zette naar Parijs, zag hij het licht, en wel het heldere, kleurrijke licht van de impressionisten en post-impressionisten. "En dat presenteren we hier op één muur. Hij haalde daar inspiratie uit, doe dat voor een deel na, maar geeft er voor een deel ook weer zijn eigen draai aan. "


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen