Nieuws26 jan '15 10:38

Goeie deal: een Jan Steen voor 5 euro

Auteur: Marjan van den Berg

Jammer voor degene die dit schilderijtje vorig jaar op Koningsdag voor een paar euro de deur uit heeft gedaan: het is waarschijnlijk een Jan Steen. Taxatiewaarde: 20.000 euro.

Foto: Jeroen Zoetmulder / Houtwyck Taxaties
Foto: Jeroen Zoetmulder / Houtwyck Taxaties

Een jong stel schafte het vorig jaar aan op de vrijmarkt in Alkmaar voor 5 euro. Gisteren, op een taxatiedag in Beverwijk, werd hun aankoop geschat op 20.000 euro, en voorlopig gekwalificeerd als een Jan Steen. Het paneeltje is ongeveer 12 x 5,5 centimeter, erg klein voor een Jan Steen-schilderij.

De vondst leidde tot verbazing, zowel bij de eigenaren als bij taxateur Jeroen Zoetmulder van Houtwyck Taxaties, die meteen zag dat dit geen onbeduidend werk was. “Ze halen hem op een gegeven moment uit hun tas, en eigenlijk in één oogopslag had ik al in de gaten dat het een goed schilderijtje was. Het was duidelijk van de Haarlemse school, zeventiende eeuw.”

'Bijna zeker'
Vervolgens leidden alle kenmerken in de richting van Steen, zegt Zoetmulder. “Alles is goed: het gezicht is goed, de hand is goed, de verf is goed, het paneeltje was goed. In eerste instantie dacht ik eerst aan een andere schilder, tijdgenoot Jan Miense Molenaer. Maar ja, die lach, die houding, ja… laat ik het zo zeggen, we zijn er bijna zeker van dat het Jan Steen is.”

Nu zullen andere specialisten het paneel onderzoeken om met meer zekerheid te kunnen vaststellen of het inderdaad een Jan Steen is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen