Nieuws30 mrt '15 09:25

'Teleurstelling in Hollande zorgt voor succes Sarkozy'

Auteur: Karlijn Meinders

De centrumrechtse partij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy is ook bij de tweede ronde van de departementale verkiezingen in Frankrijk de grootste geworden.

UMP krijgt 65 departementen, dat zijn er 24 meer dan ze op het moment hebben.

BNR-correspondent Kleis Jager vertelt dat de electorale kaart van Frankrijk er sinds gister ineens heel anders uitziet. "Sarkozy krijgt fors meer steun dan bij de vorige verkiezingen en dat komt vooral door de teleurstelling in Hollande."

Hollande presteert volgens de Fransen ver onder de maat. "Er is een gebrek aan resultaat, nauwelijks groei, de werkeloosheid wil maar niet dalen. En hij voert andere politiek dan hij als kandidaat had beloofd. Vooral dat laatste, daar zijn ook de socialisten tegen en dat zorgt voor weerstand in eigen kring", zegt Jager.

Front National van Le Pen heeft het volgens Jager ook niet slecht gedaan. "Het leek erop dat ze twee departementen zouden veroveren. Dat is niet gelukt. Het is ook niet makkelijk in Frankrijk, want je moet bij elke verkiezing meer dan 50 procent van de stemmen halen. Het is een teleurstelling voor ze, maar er is een constante stijgende lijn te zien."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen