Nieuws13 jan '15 10:31Aangepast op 13 jan '15 21:54

'Reactie Merkel over Pegida zeer teleurstellend'

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse protestbeweging Pegida, Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland, gaat vanavond weer de straat op in Dresden. Na de aanslagen in Parijs worden er nog meer aanhangers verwacht, maar wat probeert Pegida eigenlijk te bereiken?

Bron: ANP
Bron: ANP

"De demonstranten vinden dat de regering niet luistert naar hun punten", vertelt Duitsland-kenner Wierd Duk op BNR. "Ze nemen in hun ogen verantwoordelijkheid en veranderen dan in een actieblad. Dat doet Bild altijd als ze vinden dat extreem-rechts of extreem-links te hoog van de toren blaast. Het is eigenlijk geen journalistiek meer want ze hetzen openlijk tegen Pegida. Regionale en lokale kranten gaan hier anders mee om, die  gaan wel in op de bezwaren van de demonstranten."

Anti-islam
Pegida wordt vooral gezien als een anti-islam beweging. "De reacties zijn erg fel. Je merkt daarin ook een zekere West-Duitse arrogantie tegenover de Oost-Duitsers. Er ontstaat geen gesprek, terwijl ik vind dat er juist ruimte zou moeten komen voor een dialoog tussen Pegida en de gevestigde orde."

AFD
In Nederland hebben we Wilders, in Frankrijk is er Le Pen, maar in Duitsland zijn (radicaal-)rechtse partijen niet vertegenwoordigd in de Bondsdag. "Dat Pegida er is, ontstaan vanuit het niets, is al heel bijzonder. De eurosceptische partij AfD (Alternative für Deutschland) komt de laatste tijd sterk op. Bij hen zou Pegida onderdak kunnen vinden." Volgens Duk heeft de massale afweer tegen bewegingen als Pegida alles te maken met het oorlogsverleden van Duitsland. "Duitsers zijn erg bang dat opnieuw hele groepen en religies worden buitengesloten."

Begrip
Het massablad BILD doet er alles aan om de geest in die fles te houden. Met koppen als 'Nein zu Pegida' voert Bild openlijk actie tegen de protestbeweging. "Ze nemen in hun ogen verantwoordelijkheid en veranderen dan in een actieblad. Dat doet Bild altijd als ze vinden dat extreem-rechts of extreem-links te hoog van de toren blaast. Het is eigenlijk geen journalistiek meer want ze hetzen openlijk tegen Pegida. Regionale en lokale kranten gaan hier anders mee om, die  gaan wel in op de bezwaren van de demonstranten."

In gesprek gaan
Ook bondskanselier Merkel heeft weinig begrip voor Pegida. In haar nieuwjaarstoespraak noemde Merkel de aanhangers van Pegida 'mensen met kou en haat in hun harten'. "Ik vind dat een teleurstellende reactie van Merkel. Zij moet er juist voor zorgen dat er ruimte komt voor een gesprek. Zij moet op de democratische krachten binnen AfD en Pegida toegaan en zo die sentimenten politiek kanaliseren. En de anti-democraten binnen die beweging moeten worden uitgesloten. Daar kun je geen zaken mee doen." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen