Nieuws18 apr '16 19:10Aangepast op 19 apr '16 11:23

EU: Google blokkeert concurrentie op app-markt

Auteur: Didi Levison

Opnieuw kritiek op Google vanuit Brussel. Volgens de Europese Commissie werkt het bedrijf concurrentie en innovatie met app-ontwikkelaars tegen.

Op iedere Android-telefoon zijn automatisch Google-apps geïnstalleerd. Foto: ANP
Op iedere Android-telefoon zijn automatisch Google-apps geïnstalleerd. Foto: ANP

EU-commissaris Margrethe Vestager wil deals tussen Google, telefoonmakers en providers beter onderzoeken. Dit heeft allemaal te maken met het door Google ontwikkelde besturingssysteem Android, dat gratis wordt aangeboden aan telefoonproducenten. Meer dan 80 procent van alle smartphones draaien op Adroid. Al die Android-telefoons zijn automatisch uitgerust met een uitgebreide set Google-apps. Volgens Vestager geeft dit concurrenten geen eerlijke kans om eigen apps op de markt te brengen.

App-ontwikkelaars zijn daarnaast afhankelijk van goedkeuring vanuit Google om een app te mogen lanceren. Jeffrey van Dijk, directeur van DTT Multimedia: “Google hanteert een eigen regelgeving met betrekking op bijvoorbeeld vormgeving en functionaliteit. Die regels zijn echter abstract en multi-interpretabel waardoor het voor ontwikkelaars vaak gissen is naar wat nu wel en wat niet mag. Soms worden apps wel geaccepteerd door Apple maar niet door Google. Ook worden apps soms zomaar uit de Google Playstore verwijderd”.

 

Gerelateerde artikelen