
“Mijn oog viel op een campagne tegen het wild parkeren van je fiets. We worden daar aangemoedigd om onze fietsen daar netjes aan de kant te zetten. Dat gebeurt met borden maar ook met filmpjes van YouTube (zie boven).”
Verkeerde been
Ze beschrijft: “We horen een man in een rolstoel. Hij is op een heel druk punt, vlakbij de Albert Cuypmarkt en hij heeft een probleem. […] Het is een acteur, hij is er om ons op het verkeerde been te zetten. Hij stapt ook wonderbaarlijk met een been in het gips uit de rolstoel, pakt een fiets op en zet die aan de kant."
Ja, maar het lijkt op ‘fuck’. Dat is tamelijk ordinair. Punch: “Dat is bewust gedaan. Als je die tekst ‘vak die fiets’ op het bord ziet staan, is er eigenlijk niets aan de hand. Maar zodra je ‘m uitspreekt, denk je ‘hé’. Het stadsdeel Zuid heeft bedacht dat de slogan kort en compact moet zijn en dat de Amsterdammer zo’n knipoog en recht voor z’n raap tekst ook wel kan waarderen.”
Pas op met humor
Er zit misschien wel een valkuil in, zegt onze redacteur. “Er zit iets ondeugends in. Ik heb hier over gesproken met een hoogleraar die heel veel onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit van overheidscampagnes. Hij zegt twee dingen. Hij zegt: pas op, test elke campagne van tevoren. Maar dat is hier niet gedaan; er is ook niet altijd geld voor. En hij zegt: pas op met humor. Want de kans is heel groot dat de grap de boodschap ondersneeuwt. Of mensen vinden het gewoon niet grappig. Dan werkt het als een soort interventiekiller, zoals hij het noemt. Dan krijg je weerstand, dat mensen zeggen: nu ga ik die fiets pal voor de deur zetten ook.”