Nieuws2 apr '15 07:01Aangepast op 2 apr '15 09:49

Tekort bij vrijwillige brandweer leidt tot onveilige situaties

Auteur: Karlijn Meinders

Vorig jaar hebben zo'n 800 vrijwillige brandweer mensen ontslag genomen bij hun korps. Dat stelt de Vakvereniging Brandweer vrijwilligers Het groeiende tekort aan brandweermannen leidt steeds vaker tot onveilige situaties.

Ruud van Vliet, vice-voorzitter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, vertelt dat de signalen die hij ontvangt van de vrijwilligers niet best zijn. "Steeds meer mensen willen er de brui aangeven. Dit is een ontwikkeling die ingang is gezet door de regionalisatie."

Daardoor moeten vrijwilligers steeds vaker uitwijken naar andere kazernes. "Terwijl ze gewend zijn om lokaal ingesteld te worden. Ze komen tijd tekort om de auto te halen en moeten door een enorme laag bureaucratie voordat ze gehoord worden door de commandant. Ze voelen zich niet meer serieus genomen."

Het gevolg van het tekort aan mensen is een enorme afname in slagkracht, vertelt Van Vliet. "Inmiddels is het zo dat voertuigen overdag afgemeld worden, omdat er niet voldoende personeel is. Of er wordt met kleinere voertuigen gereden. Sommige regio's stellen zelf een ledenstop in."

Die beperkte slagkracht kan tot onveilige situaties leiden en dat moet voorkomen worden. En de enige manier om dat te doen, is volgens Van Vliet door onmiddellijk te stoppen met bezuinigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen