Nieuws8 sep '14 12:08

'NOC*NSF moet VOG voor vrijwilliger keihard verplichten'

Auteur: Bram van Dijk

NOC*NSF vindt dat sportclubs vrijwilligers te weinig om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen. Volgens het sportpanel bij BNR's Paul van Liempt is deze aansporing te weinig en moet de NOC*NSF de VOG 'keihard verplichten'.

Sportjournalist Ted van der Meer: "Ik denk dat heel veel sportbesturen het niet aandurven, omdat ze daarmee denken dat ze een soort brevet van wantrouwen afgeven naar hun vrijwilligers, terwijl ik dat onzin vind. Ik zou zeggen: keiharde verplichting vanuit NOC*NSF, via alle sportbonden. Dat is het enige wat helpt." Oud-hockeyinternational Jacques Brinkman, ook in het sportpanel, is het er 'helemaal mee eens'.

Volgens het panel zijn in de sportwereld 'heel veel dingen niet normaal', terwijl in de gezondheidszorg en in het bedrijfsleven het gemeengoed is om naar VOG's te vragen. "Ik denk dat wij als sportwereld normaal moeten worden", zegt Van der Meer.

De sportkoepel probeert met de sportbonden al langer de VOG onder de aandacht te brengen bij de sportclubs. Dit zegt Erik Lenselink, manager Sportontwikkeling van NOC*NSF. "En ik denk ook dat de meeste clubs dat wel willen, dus volgens mij is dat het probleem ook niet."

Een van de problemen is dat de vrijwilligers vaak bekende zijn, waardoor het ongemakkelijk kan zijn om het te vragen. Lenselink: "Maar als je gewoon als club zegt: ik vraag het aan iedereen, omdat ik het belangrijk vind om te laten zien dat ik er alles aan doe om te voorkomen dat dat soort dingen gebeuren. Dan zullen de goedwillende er aan mee werken. Volgens mij hoeft het geen probleem te zijn, als je het maar op de juiste manier brengt."

Vertrouwenspersoon
Ook pleit NOC*NSF voor een vertrouwenspersoon op de club. "Iedereen die ook maar een beetje een idee heeft van 'is dat niet een beetje raar', kan dat melden en dan wordt er naar gekeken. Als er geen persoon is om dat tegen te zeggen, dan wisselen mensen het onderling uit, maar maken er geen melding van bij de club."

Gerelateerde artikelen