Nieuws20 aug '15 16:19Aangepast op 20 aug '15 19:10

Nieuwe verkiezingen in Griekenland lijken dichtbij

Auteur: Karlijn Meinders

Nieuwe Griekse verkiezingen kunnen leiden tot meer steun voor het laatste steunpakket, denkt D66-leider Alexander Pechtold.

Foto: ANP
Foto: ANP

De steun voor het pakket kwam weliswaar voor een groot deel van de Syriza-partij, maar de steun kwam ook van andere partijen, zegt Pechtold. "Met name uit de oppositie. Dus de verkiezingsstrijd zal misschien kort en heftig zijn en de verhoudingen doen verschuiven, maar zal misschien uiteindelijk ook wel meer steun voor dit pakket kunnen betekenen. Dat betekent dat we als Europa moeten laten zien dat we niet elke keer met het vingertje langskomen, maar dat we de Grieken perspectief bieden."
 

 

De Grieken kunnen zich weer gaan opmaken voor nieuwe verkiezingen. De Griekse premier Tsipras heeft vanmiddag, nieuwe, vervroegde verkiezingen aangekondigd voor 20 september.

Tsipras lijkt vooral zijn eigen partij - de Syriza-partij - te willen redden met deze stap. Want die is flink verzwakt,  zegt correspondent Nikos Lanser.

Onbetrouwbaar
Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Neyenrode Universiteit, is niet te spreken over de ontwikkelingen. "Het bevestigt opnieuw dat de Grieken onbetrouwbaar zijn in het nakomen van afspraken. Nu het op de uitvoering aankomt, begint het direct te kraken. Ze doen dit steeds weer: verkiezingen inlassen, referenda uitschrijven, om zo weer te morrelen aan eerder gemaakte afspraken. Wat staat ze in de weg om straks met een nieuwe regering weer te gaan heronderhandelen?"

Onrust
Het zal voor de geldschieters niet geheel als verassing zijn gekomen. "Iedereen heeft scenario's klaarliggen waarin staat wat te doen als Griekenland zich wederom niet aan de afspraken houdt. Maar niemand wil dat het gebeurt", zegt Koelewijn. Het veroorzaakt elke keer weer onrust, terwijl Europa economisch gezien eindelijk weer op gang begint te komen. Europa wordt hiermee gedwongen heel fundamenteel na te denken over wat we nu eigenlijk willen met Griekenland."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen