Nieuws6 okt '15 08:02Aangepast op 6 okt '15 08:20

D66 wil Europees toezichtsorgaan na fraude Volkswagen

Auteur: Mark Hulstein

De Europese Commissie geeft de auto industrie vier jaar om alle diesels 'schoon' te krijgen. Blijkt uit een vertrouwelijk voorstel van de Commissie, schrijft de Volkskrant. Vandaag debatteert het Europees parlement voor het eerst over de grootschalige fraude van Volkswagen met dieselauto's.

Dit debat is onder andere op aanvraag van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. En volgens hem is de Europese Commissie te mild. Volgens de Volkskrant krijgen nieuwe dieselauto's in een voorstel van de Commissie een overgangstijd van vier jaar om te voldoen aan de uitstootnorm voor stikstofoxide. Gedurende de overgansperiode mag er niet meer dan 60 procent boven de norm worden overschreden. "Dat verbaast mij zeer. Want de techniek is nu al beschikbaar om wel aan de normen te voldoen", zegt Gerbrandy.

D66 wil dat de testen strenger worden en dat er ook controle komt. De Commissie wijst echter vaak naar de lidstaten die zelf verantwoordelijk zouden zijn voor de naleving van de uitstootnorm. Maar de fraude bij Volkswagen toont aan dat naleving van de wet niet goed loopt. "Wij willen dat er een onafhankelijk Europees toezichtsorgaan komt, wat die lidstaten ook bij de les houdt. De lidstaten waren inderdaad verantwoordelijk voor de handhaving van deze wetgeving. En gebleken is dat die dat niet aankunnen" , zegt de Europarlementariër.

Tijdens het debat vandaag wordt het voorstel van de Europese Commissie gepresenteerd aan de auto-experts van de Europese lidstaten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen