Nieuws10 sep '15 07:20

Cardiologen: verbied frisdrank in scholen en sportkantines

Auteur: Karlijn Meinders

De Europese Vereniging van cardiologen pleit ervoor om frisdrank in sportkantines en op scholen te weren. Wie iedere dag frisdrank drinkt heeft 20 tot 35 procent meer kans op een hartinfarct, blijkt uit recent onderzoek.

Foto: ANP
Foto: ANP

Uit cijfers van 2013 blijkt dat mensen gemiddeld zo'n 99 liter koolzuurhoudende frisdrank drinken, vertelt Rene de Monchy. "Alleen koffie is onder de niet-alcoholische dranken nog populairder. Onder sommige groepen jongeren is de consumptie nog hoger: die drinken bijna 1 liter frisdrank per dag. Volgens de Europese Vereniging van cardiologen is dat veel te veel. Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid suiker in de drankjes een bedreiging vormt voor de volksgezondheid."

Veel groter risico
"We weten nu dat mensen die een blikje frisdrank per dag drinken, tegenover iemand die dat maar één keer in de maand doet, een 20 procent groter risico lopen op een hartinfarct", vertelt Joep Perk, van de Europese Cardiologenvereniging. "Bij vrouwen zou dit zelfs tegen de 35 procent zijn." Op het onlangs beëindigde congres voor cardiologen werden ook de resultaten gepresenteerd van een grootschalig Japans onderzoek, waarbij gekeken is naar het drinkgedrag van personen die een hartstilstand hadden gehad. "Tot hun verrassing vonden ze dat bij deze mensen het drinken van frisdranken vaker voorkwam dat bij mensen die geen hartstilstand hadden gehad", zegt Perk.

Verbod op scholen
Deze constateringen zijn zo alarmerend, dat de Europese Cardiologenvereniging binnenkort komt met een advies aan de Europese Unie. Er moet veel meer geld en tijd komen voor een ontmoedigingsbeleid en bewustwording en op scholen en in sportkantines moet frisdrank helemaal geweerd worden. "Er is een misvatting binnen de bevolking dat dat allemaal niet zo gevaarlijk is. Vet heeft nog een zogeheten hongerstop, maar frisdrank blijf je maar doordrinken. Je moet je ook afvragen of je wil dat je voornaamste sportsponsor een firma is die mensen hartziekten en overgewicht injaagt. Dan is mijn antwoord: absoluut niet."

Zorgkosten
De Europese richtlijnen worden gestuurd naar de verschillende nationale staten. "We gaan daarin niet exact zeggen hoeveel frisdrank je maximaal per maand mag drinken", zegt Perk. 'Maar we adviseren wel dat er een Europees accijns op frisdrank komt. Als er niets gebeurt tegen de groeiende consumptie van de vele vloeibare suikers, zullen de zorgkosten onbeheersbaar worden."

Verbod gaat te ver
Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66, vindt het heel belangrijk dat er aan de alarmbel wordt getrokken. "We weten dit natuurlijk al langer. Diëtisten bannen het ook meteen uit ieder dieet. Maar ik vind het veel belangrijker dat er aandacht wordt besteed aan gezonde voeding in zijn geheel. Frisdrank is slechts een onderdeel van een ongezond leefpatroon. Een verbod gaat mij wel te ver. Wel zouden we door het verhogen van de belasting deze producten onaantrekkelijker kunnen maken om te kopen."

Gerelateerde artikelen