
Asscher heeft gebeld met Nationale Nederlanden na berichten dat de verzekeraar flexwerkers zou ontslaan omdat die vanaf de zomer meer rechten krijgen. Politiek verslaggever Laurens Boven sprak de minister.
Er samen iets van maken
"Ik verwacht van grote bedrijven als ING en Nationale Nederlanden dat zij zich naar de letter van de wet gedragen en ik heb met ze gebeld om dit te benadrukken", zegt Asscher. "Het is natuurlijk te verwachten dat er bij zo'n grote verandering in de overgang onrust is, maar het is heel belangrijk dat we er met elkaar een succes maken. Dat geldt voor de overheid, maar ook voor de werkgevers die hebben getekend voor dit sociaal akkoord."
Investeren in toekomst
Minister Asscher maakte zich onder andere zorgen over de ontwikkeling dat mensen worden verplaatst naar steeds een ander uitzendbureau, om zo dezelfde persoon steeds weer als flexwerker in te kunnen zetten. "Ik hoop dat werkgevers even twee keer nadenken hierover. Je kunt misschien een paar euro besparen ten koste van een uitzendkracht, maar het is veel beter om te investeren in de relatie op lange termijn."
Waarden in plaats van kosten
Volgens Asscher is het een probleem van alle tijden. "Het arbeidsrecht is ooit bedacht omdat je als werknemer nou eenmaal in een afhankelijke positie zit ten opzichte van de werkgever. Door die regelgeving is Nederland groot geworden. Na tientallen jaren van flexibilisering, moeten we nu weer beter gaan kijken naar de waarden, naar wat mensen bijdragen, in plaats van alleen naar de kosten."
De SP vindt dat minister Asscher nog niet genoeg doet. De partij wil met een motie de minister dwingen om te inventariseren hoeveel uitzendkrachten hun baan verliezen door de nieuwe wetgeving.