Nieuws21 jul '14 11:15

Arbeidsinspectie geeft miljoenenboete aan vijf bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

Vijf bedrijven hebben van de arbeidsinspectie boetes gekregen van in totaal 3 miljoen euro wegens illegale tewerkstelling van buitenlandse arbeiders. De bedrijven waren betrokken bij de bouw van twee schepen door een Nederlandse scheepswerf.

Het zijn twee opdrachtgevers, een hoofdaannemer en twee onderaannemers. Dit heeft de Inspectie SZW bekendgemaakt.

Bij de werkzaamheden werden 66 Roemenen ingezet zonder tewerkstellingsvergunning. De opdrachtgevers kregen een boete van respectievelijk 384.000 euro en 372.000 euro. De hoofd- en onderaannemers kregen ieder een boete van 792.000 euro. De betrokken bedrijven kunnen tegen de boetes nog bezwaar en beroep aantekenen.

Zwitsers
De opdrachtgevers waren twee Zwitserse bedrijven die een Nederlandse scheepswerf opdracht gaven om twee schepen te bouwen. De scheepswerf besteedde het werk uit aan een aannemer die hiervoor weer een onderaannemer inhuurde. Tijdens de bouw in 2013 constateerde de Inspectie SZW dat op de werf waar de boten werden gebouwd, 66 Roemenen werkten zonder vergunning.

Voor de drie aannemers is de hoogte van het boetebedrag bepaald op 792.000 euro. Zij krijgen daarmee de voor iedere illegale werknemer vastgestelde boete van 12.000 euro opgelegd. Voor het ene Zwitsers bedrijf is de boetehoogte gerelateerd aan 32 vreemdelingen die werkzaamheden hebben verricht en voor het andere Zwitserse bedrijf aan 31 vreemdelingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen