Nieuws11 nov '15 18:33Aangepast op 11 nov '15 20:16

Akkoord belastingplan nog steeds een lastige klus

Auteur: Mark Hulstein

Met de kleine christelijke partijen leek het belastingplan er waarschijnlijk niet te komen. En dus moest staatssecretaris Wiebes het weer proberen met D66 en CDA.

ANP
ANP

Maar een deal met D66 en CDA leek toch lastiger dan gedacht. En dus is Wiebes toch bereid meer op te schuiven richting ChristenUnie en SGP. Het plan van de christelijke partijen kost 42 duizend banen, blijkt uit berekeningen van het CPB. Daarom wilde Wiebes eerder niet die deal maken. "Alle plannen die wij maken, moeten uiteindelijk meer banen op gaan leveren", zei Wiebes tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Aanrechtsubsidie
De Tweede Kamer houdt op dit moment het laatste debat over de voorstellen voor het nieuwe belastingplan. En volgens politiek verslaggever voor BNR, Laurens Boven, was het voor staatssecretaris Wiebes eerder veel makkelijker om 'nee' te zeggen tegen de plannen, na de berekeningen van het CPB. "We weten ook sinds gisteravond dat de VVD er heel weinig in ziet, omdat het ook wel de aanrechtsubsidie wordt genoemd. Het plan van de christelijke partijen betekent dat het fiscaal onaantrekkelijker is voor vrouwen om te gaan werken. Want die verdienen nog steeds minder in een relatie", zegt Laurens Boven. Want door het plan gaan tweeverdieners zo'n 300 euro per jaar inleveren. Werken voor de minst verdienende partner wordt dan onaantrekkelijker.

Maar de staatssecretaris is toch weer gaan onderhandelen met de christelijke partijen. BNR-verslaggever Laurens Boven: "Het begint er op te lijken dat Wiebes wel degelijk bereid is te praten met de christelijke partijen over die heffingskorting. Maar wel op een andere manier." In het debat gaf Wiebes ook indirect bereid is te praten met die partijen en tegemoet te komen aan hun wens om het verschil tussen een- en tweeverdieners kleiner te maken. Wiebes in de Kamer: "Het kabinet strijdt hier voor lastenverlaging. En als mij dat een kras op mijn gezicht kost, dan is dat zo. Ik vind het belangrijk dat er draagvlak ontstaat om de lasten op arbeid omlaag te doen en werkgelegenheid te creëren. En als het net wat minder is, dan moet dat maar." 

Nog steeds veel wensen
Maar over wat het plan dan wel moet worden, is de staatssecretaris nog weinig concreet. En daarnaast is de verdeeldheid in de Tweede Kamer nog steeds heel groot. "Het is nog steeds een enorme kluwen aan wensen. Na maanden van praten heeft Wiebes nog steeds geen meerderheid bij elkaar die ook in de Eerste Kamer een meerderheid oplevert. De wensen over belastingen van de verschillende partijen lopen nog te veel uiteen", zegt Laurens Boven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen