
Er is meer tijd nodig om een deal te sluiten met de oppositie. Anders zou de lastenverlichting van vijf miljard euro kunnen stranden in de Eerste Kamer. Overleg donderdag in verschillende samenstellingen tussen coalitie en oppositie leverde geen akkoord op.
Woensdag werd er al een voorstel gedaan vanuit de christelijke partijen ChristenUnie en SGP. Zij willen eigenlijk dat de fiscale kloof tussen één- en tweeverdieners verkleinen. Dit zou betekenen dat tweeverdieners er zo'n 300 euro op achteruit gaan. En deze maatregel zou, volgens het CPB 42.000 banen kosten. Het wordt dan namelijk voor de minst verdienende minder aantrekkelijk om te werken.
Compromis
"En daar werd al dagen over gehakketakt tussen de coalitie en de oppositie", zegt politiek verslaggever van BNR Laurens Boven. "Er is uiteindelijk een tegenvoorstel gedaan vanuit de oppositie, een compromis. Maar dat compromis was niet goed genoeg voor staatssecretaris Wiebes. Vandaar dat het debat eigenlijk eindigde zonder meerderheid in de Eerste Kamer voor het belastingplan", zegt Boven. En als er in die situatie gestemd wordt, zal het plan er dus niet doorkomen volgens Boven.
Doorrekenen
Nu moet er een nieuw voorstel vanuit de coalitie komen. En dat laat nog even op zich wachten. Het CPB moet ook nog het een en ander doorrekenen. "En dan wordt het dus pas de loop van de avond dat je kan gaan stemmen", zegt Laurens Boven.
'Vanavond stemming'
De coalitie en oppositie zijn al maanden bezig met overleggen. Al voor de zomer was er overleg achter gesloten deuren. "Er was groot overleg over hoe die lastenverlichting zou worden vorm gegeven en wat gaan we doen om met die vijf miljard aan lastenverlichting. En daar kwamen ze niet uit", zegt onze politiek verslaggever. Nu wordt er alsnog in achterkamertjes overlegd, zodat er vanavond dan eindelijk kan worden gestemd, als alles goed gaat.