Nieuws16 feb '15 09:27Aangepast op 16 feb '15 10:57

'Joodse doelen moeten beter beveiligd worden'

Auteur: Bram van Dijk

Alleen politiebewaking is niet meer voldoende om Joodse doelen in Nederland te beschermen, vindt het Centraal Joods Overleg. Aanleiding zijn de aanslagen in Kopenhagen dit weekend.

Militairen bewaken de synagoge aan de Oostenstraat in de Joodse buurt in Antwerpen. Foto: ANP
Militairen bewaken de synagoge aan de Oostenstraat in de Joodse buurt in Antwerpen. Foto: ANP

Ron van der Wieken, vice-voorzitter van Centraal Joods Overleg, gaat hierover in gesprek met de overheid. "Op dit moment hebben we nog niet helemaal wat we precies willen hebben. We willen graag dat de bewaking van Joodse doelen zodanig wordt verzwaard dat er tegengewicht geboden kan worden tegen eventuele aanvallen zoals die in Kopenhagen en Parijs zijn gebeurd."

Doelen
Hij heeft het voornamelijk over scholen en synagogen. "Op dit moment is er wel politiebewaking, zij zijn licht bewapend. Maar dat is niet opgewassen tegen automatische wapens zoals zijn gebruikt in Kopenhagen en Parijs. Wij zouden graag zien dat er ter zake kundige weerstand kan worden geboden. Dus dat er bijvoorbeeld marechaussee staat met automatische wapens."

Van der Wieken krijg 'heel veel signalen' uit de gemeenschap over een onveilig gevoel.

Politiestaat
Voor een politiestaat hoeft men niet bang te zijn. "Als je twee marechaussee met lange wapens inzet, dan heb je niet heel Nederland groen geverfd."

Het gesprek over de verdere beveiliging volgt waarschijnlijk vandaag of morgen.

Terreurdeskundige vindt het een goed idee
Glenn Schoen, terreurdeskundige bij G4S Risk Advisory, ziet het inzetten van zwaardere beveiliging voor mogelijke doelen als noodzakelijk. "Ik vrees het wel. Ik vind in ieder geval dat je moet kijken naar de strategie voor de lange termijn. Houdt dit stand met wat de dreiging nu is? En die dreiging betekent gewoon meerdere mensen met vuurwapens, om te beginnen."

Het gaat niet alleen om Joodse doelen.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen