Programma11 apr '12 11:28Aangepast op 11 apr '12 11:48

Explosieve stijging dementie

Auteur: Fleur de Bruijn

Het aantal mensen met dementie zal naar verwachting in 2030 wereldwijd bijna zijn verdubbeld tot 65,7 miljoen.

Dat blijkt uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat woensdag werd gepubliceerd. In 2050 zal het huidige aantal van 35,6 miljoen gevallen van dementie zijn verdrievoudigd.

Eerder signaleren
De WHO pleit voor het effectiever opsporen van de ziekte. “Er zijn veel mogelijkheden om de last van deze ziekte te verzachten'', schrijven de onderzoekers. “Medewerkers in de gezondheidszorg zijn vaak niet voldoende getraind om dementie te signaleren.''

Informatiesysteem
In Nederland zijn naar schatting 250.000 mensen dement. Alzheimer Nederland en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) gaan een landelijk informatiesysteem ontwikkelen voor de dementiezorg, zo maakten de organisaties woensdag bekend.

“Over de groep mensen die dementie hebben is relatief weinig bekend’’, zo motiveren de organisaties de reden om met het informatiesysteem te komen.

Complicaties
Dementie is in Nederland de snelst groeiende doodsoorzaak. Door de ziekte verslechteren de hersenen steeds meer, waardoor patiënten lichamelijk zo verzwakt raken dat ze ontvankelijk zijn voor allerlei dodelijke complicaties zoals bijvoorbeeld een longontsteking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen