Hulplijn ontvangt steeds meer meldingen van radicaliserende jongeren
Meer ouders maken zich zorgen om radicalisering van hun kinderen. De Hulplijn Radicalisering heeft inmiddels intensief contact met achtenzestig families, waarvan ruim de helft kinderen heeft die zijn afgereisd naar het buitenland.
Dat blijkt uit gegevens die zijn opgevraagd door BNR. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders heeft in januari de Hulplijn in het leven heeft geroepen. Farid Azarkan van dat samenwerkingsverband, had niet zoveel meldingen verwacht. "We hadden gedacht dit jaar maximaal honderd ouders te kunnen bijstaan, maar we zitten nu al op achtenzestig. We hebben ook veel meer vertrouwenspersonen moeten opleiden en we geven ook veel meer voorlichting. Er is op alle fronten veel meer behoeften aan ondersteuning en informatie."
Verschillende aanpak
Deze groep is nog maar een deel van het totale aantal hulpzoekende families. "Dit zijn de ouders die er voor kiezen om hulp te zoeken bij ons", vertelt Azarkan. "Maar er zijn ook ouders die direct met hulpinstanties contact zoeken." De Hulplijn wordt ingezet op verschillende manieren, vertelt Azarkan. "Als het kind al geradicaliseerd is en op het punt staat uit te reizen, dan kunnen we samen en met toestemming van de ouders meteen de juiste hulpdiensten inschakelen.
"Maar als het nog daarvoor zit en ouders moeilijk contact krijgen met het kind, omdat het bijvoorbeeld met de verkeerde personen omgaat, dan kunnen we ook een andere persoon vragen om tijd met deze kinderen door te brengen. Via ons netwerk kan bijvoorbeeld een imam met hem of haar gaan praten, vertelt Azarkan."
Kosten
Makkelijk om zoveel gezinnen bij te staan is het niet voor de organisatie, want geld is er niet. "We werken met vrijwilligers en we hebben één betaalde kracht, daar hebben we geld voor gekregen van een lokaal fonds", zegt Azarkan. "We krijgen geen geld van de overheid, dus we moeten zo min mogelijk kosten maken. We zijn hard bezig nieuwe, kleine bijdragen te vragen aan fondsen, zodat we hiermee door kunnen gaan."
Reactie PvdA
Wat Ahmed Marcouch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, betreft
moet de politiek dit initiatief subsidiëren. “Radicalisering is een groot
maatschappelijk probleem. Dit kun je als overheid niet alleen bestrijden.
Daarnaast zit de kracht van deze hulplijn hem in het feit dat het een
burgerinitiatief is. Als dit werkt, wat dus is gebleken, moet je dit als
overheid ondersteunen”, zegt Marcouch.