Nieuws25 sep '15 09:40

Contactloos betalen is een succes

Auteur: Karlijn Meinders

Steeds meer Nederlanders betalen contactloos. Iedere maand worden nu zo'n tien miljoen betalingen gedaan, waarbij de pinpas alleen maar tegen de betaalautomaat aangehouden hoeft te worden, zonder dat een pincode nodig is.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dit blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij Betaalvereniging Nederland. Het aantal contactloze betalingen is veel meer vergeleken met het aantal van vorig jaar, zegt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. "Een jaar geleden was het in dezelfde maand augustus nog een half miljoen, inmiddels zijn het er al tien miljoen per maand. Dat lijkt in procenten in vergelijking tot betalen met pincode niet zoveel, maar daar staat tegenover dat het aantal toeneemt met 25 procent per maand."

Automaten
Het succes van contactloos betalen is afhankelijk van de vervanging van zowel betaalpassen als betaalautomaten. "Driekwart van Nederland kan contactloos betalen", vertelt Boudewijn. "Maar een derde van de automaten is daar maar voor geschikt. Deels zal dat opgelost worden door natuurlijke vervanging en deels zullen winkeliers eerder al overstappen."

Veiligheid
Contactloos betalen kan, vanwege de veiligheid, tot een hoogte van vijfentwintig euro. "Dat is ingesteld in verband met de risicobeheersing", zegt Boudewijn. "Omdat je je pincode natuurlijk niet hoeft te gebruiken. In Engeland is die grens al opgetrokken vanwege het succes."

Diefstal
Mensen zullen er nog even aan moeten wennen dat ze geen code hoeven te gebruiken, maar technisch gezien is het manipuleren van zo'n kaart niet makkelijk. "Zolang je zelf de veiligheidsvoorschriften naleeft, zal in het geval van diefstal het gestolen bedrag ook gewoon vergoed worden door je bank."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen