Nieuws2 jan '15 11:46

'Groei Nederlandse industrie zet zeker nog half jaar door'

Auteur: BNR Webredactie

Een lage olieprijs en een goedkope euro zijn goed voor de industriële sector. Dat blijkt uit de maandelijkse inkoopmanagersindex van de NEVI, de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers. De Nederlandse industrie groeit nu al 20 maanden.

De NEVI-index van december kwam uit op 53,5. En elk cijfer boven de 50 punten duidt op groei. Professor Inkoopmanagement Arjan van Weele vertelt dat het desondanks moeilijk te voorspellen is wanneer we weer op het niveau van voor de crisis zitten.

"We hebben het over relatieve gevallen, over indexen. We volgen maandelijks het ordervolume, het productievolume, de inkoopprijzen, de verkoopprijzen en de voorraadposities in bedrijven. Deze gegevens bepalen we ten opzichte van voorgaande maanden, maar om te bepalen wat precies het industrievolume is, hebben we andere gegevens nodig."

Export
Van Weele verwacht dat de groei door zal zetten. "Nog zeker wel een maand of zes. Er is nu sprake van een goed gevulde orderportefeuille in ons land. Ik denk dat de dollar niet snel zal herstellen en dat de olieprijzen ook niet snel omhoog zullen gaan."

Een groot deel van de groei komt door de toenemende export. "Export is verantwoordelijk voor 50 procent van de omzet van de industrie. Wanneer de waarde van de dollar daalt, versterkt dat onze exportpositie. Maar ook binnen Europa vinden we goede afzet en dat wijst erop dat de Nederlandse industrie behoorlijk concurrerend is."

Werkgelegenheid
Dat gaan we ook terugzien in de werkgelegenheid, vertelt Van Weele. "Het lijkt erop de flexibele schil waar veel bedrijven mee werken weer op voldoende niveau zit. Bedrijven beginnen weer mensen met vaste contracten in dienst te nemen. Dat zal zich ook vertalen naar een toename van de werkgelegenheid."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen