Duitse tolplannen gaan door
Op wegen in Duitsland wordt in de toekomst tol geheven. De Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer, heeft vandaag ingestemd met de plannen van minister Alexander Dobrindt van Verkeer. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft laten weten dat Nederland tegen het plan is.
Eerder had de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, haar goedkeuring aan de invoering van de tol gehecht. Volgens correspondent Derk Marseille was er eigenlijk nauwelijks verzet tegen de invoering. "En dat staat in schril contrast met anderhalf jaar geleden. Toen waren nog heel veel mensen tegen."
Jaarvignet
Hoeveel buitenlandse bezoekers moeten gaan betalen is afhankelijk van de duur van het verblijf en de staat van de auto. Volgens de plannen komen er drie tarieven voor een vignet van tien dagen. Voor de schoonste auto's moeten buitenlandse automobilisten 5 euro neertellen. Er komt een middentarief van 10 euro en de zwaarste vervuilers gaan 15 euro voor tien dagen betalen.
Discriminatie
Duitse automobilisten moeten een jaarvignet aanschaffen, maar worden volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. En dat is, volgens de omliggende landen, discriminatie. Marseille: "Buurlanden als Nederland en Oostenrijk wilden eerst afwachten wat de Duitse politiek zou doen, maar nu zullen ze ermee naar het Europese Hof gaan. Dan zou het dus nog kunnen dat de plannen worden tegengehouden."
Nederland tegen
Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) heeft laten weten tegen het plan te zijn. "De plannen duperen Nederlanders die in Duitsland rijden, terwijl Duitsers zelf worden gecompenseerd via een lagere wegenbelasting. We kijken uit naar de reactie van Europees commissaris Violeta Bulc (Verkeer) hierop. Dat oordeel is van belang voor de verdere stappen die we samen met andere buurlanden kunnen nemen om dit tegen te houden", aldus Schultz.
Online inchecken
Dat staat de uitvoering overigens niet in de weg, vertelt Marseille. "Achter de schermen worden de 500 ambtenaren die nieuw worden aangesteld om het systeem uit te voeren al ingewerkt." Het betalen van de tol zal via een website gebeuren. "Daar vul je je kenteken in en de lengte van je verblijf en dan krijg je de rekening thuisgestuurd."
513,6 miljoen
De Beierse christendemocraten, waartoe Dobrindt behoort, waren de grote voorstander van invoering van tol voor buitenlandse automobilisten op Duitse wegen. Zij vinden dat die moeten meebetalen aan het onderhoud. De CSU wist haar christendemocratische zusterpartij CDU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocraten van de SPD, die aanvankelijk veel gereserveerder waren, te overtuigen. Dobrindt denkt door de tol 513,6 miljoen euro per jaar binnen te halen, maar de tegenstanders van de tolplannen in Duitsland denken dat dat veel minder zal zijn.