Nieuws9 dec '14 13:31Aangepast op 9 dec '14 17:36

'Had de politie maar ooit één keer excuses gemaakt'

Auteur: BNR Webredactie

De politie is medeverantwoordelijk voor de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn drie jaar geleden. Dat vinden nabestaanden en slachtoffers. In de Haagse rechtbank is vandaag een hoorzitting over die aansprakelijkheid.

Bron: ANP
Bron: ANP

Zes mensen kwamen om het leven en zeventien raakten er gewond toen Tristan van der V. drie jaar terug het vuur opende in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Nu stellen nabestaanden en slachtoffers van het schietincident de politie mede aansprakelijk. BNR-verslaggever Edwin Driessen was bij de rechtbank aanwezig.

"De nabestaanden zeggen dat de politie had moeten weten dat Tristan van der V. een psychiatrisch verleden had en dat hij daarom geen wapenvergunning had mogen krijgen. Zij voelen zich hierin gesterkt door de verklaring van de agent die de wapenvergunning destijds heeft verleend. Die zei dat hij, als bij hem bekend was geweest dat Tristan een psychiatrisch verleden had, de vergunning nooit had gegeven. Advocaat Beer:


 

"Daar komt nog eens bij dat uit de verhoren ook blijkt dat er een behoorlijk hoge werkdruk was bij die afdeling van de politie, het aantal mensen ging terug van vijf naar drie. Daarmee is er volgens de advocate van de slachtoffers en nabestaanden genoeg bewijs dat de politie in ieder geval mede aansprakelijk is", vertelt Driessen.

Excuses
De politie vindt zelf dat hier geen sprake van is, vertelt Driessen. "Want", vertelt de advocate van de politie, "duidelijk is dat er na de verlening van het wapenverlof in 2008, 2,5 jaar zijn verstreken, voordat het schietdrama plaatsvond en dat maakt al duidelijk dat hij niet speciaal op het wapenverlof zat te wachten om tot zijn daad te komen."


 

Voor de nabestaanden en slachtoffers speelt het ook mee dat de politie na het schietincident bleef ontkennen iets fout te hebben gedaan. 'Hadden ze maar ooit één keer excuses gemaakt', sprak een man. 'Dan was de zaak voor mij wel afgedaan. Maar door dat welles-nietes spelletje is deze stap nu nodig.'

Begin februari zal de rechtbank uitspraak doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen