Nieuws8 sep '14 10:54Aangepast op 8 sep '14 11:40

Jeugd rookt en drinkt veel minder dan tien jaar geleden

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse jongeren drinken en roken veel minder dan 10 jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek naar de gezondheid van Nederlandse scholieren tussen 11 en 16 dat vandaag verschijnt.

Nog maar de helft van de 14 jarigen heeft  alcohol gedronken en roken doen ze al helemaal niet meer. Een spectaculaire daling, vindt ook jeugdonderzoeker Wilma Vollenbergh van de Universiteit Utrecht. Er is wel een verklaring te noemen voor de daling, zegt ze."Ik denk dat alle onrust over alcohol in de afgelopen jaren zeker heeft bijgedragen en dat de ouders deze boodschap ook hebben opgepikt en thuis steeds strenger zijn geworden."

Jongeren stappen later in, maar als ze eenmaal bezig zijn dan drinken ze wel heel veel. "In de wat oudere groep, van 16 tot 18, is de daling veel minder. Daar wordt erg veel gedronken. Het verhogen van de minimale drinkleeftijd kan dit wel verbeteren, maar het is nu nog moeilijk te zeggen hoeveel dit uit gaat maken. We hopen dat de trend doorzet."

Stabilisatie
Het aantal coma-zuipers is volgens Vollenbergh wel gestabiliseerd. "We zagen natuurlijk eerst een enorme stijging. Deze was er voor een deel door de opening van alcoholklinieken. Die lieten zien hoe ernstig het drinkpatroon eigenlijk was. Nu wordt het in de gaten gehouden en blijft het vrijwel gelijk."

Maar, we moeten niet denken dat we er nu zijn. "Ik denk dat we het zo moeten bekijken: de cijfers laten zien dat we er iets aan kunnen doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen