Nog maar de helft van de 14 jarigen heeft alcohol gedronken en roken doen ze al helemaal niet meer. Een spectaculaire daling, vindt ook jeugdonderzoeker Wilma Vollenbergh van de Universiteit Utrecht. Er is wel een verklaring te noemen voor de daling, zegt ze."Ik denk dat alle onrust over alcohol in de afgelopen jaren zeker heeft bijgedragen en dat de ouders deze boodschap ook hebben opgepikt en thuis steeds strenger zijn geworden."
Jongeren stappen later in, maar als ze eenmaal bezig zijn dan drinken ze wel heel veel. "In de wat oudere groep, van 16 tot 18, is de daling veel minder. Daar wordt erg veel gedronken. Het verhogen van de minimale drinkleeftijd kan dit wel verbeteren, maar het is nu nog moeilijk te zeggen hoeveel dit uit gaat maken. We hopen dat de trend doorzet."
Stabilisatie
Het aantal coma-zuipers is volgens Vollenbergh wel gestabiliseerd. "We zagen natuurlijk eerst een enorme stijging. Deze was er voor een deel door de opening van alcoholklinieken. Die lieten zien hoe ernstig het drinkpatroon eigenlijk was. Nu wordt het in de gaten gehouden en blijft het vrijwel gelijk."
Maar, we moeten niet denken dat we er nu zijn. "Ik denk dat we het zo moeten bekijken: de cijfers laten zien dat we er iets aan kunnen doen."