Nieuws13 mrt '14 18:23

Een op 9 scholieren vervalst ID voor alcohol

Auteur: Harmen Simon Teunis

Ruim 11 procent van de Nederlandse scholieren tussen de 15 en 17 jaar oud heeft de afgelopen 6 maanden een valse ID-kaart gebruikt om uit te gaan. Dat blijkt uit een enquête van Scholieren.com en de NOS.

Op de vragenlijst op de website reageerden bijna 3000 scholieren in die leeftijdsklasse.

Ruim de helft van de tieners die met een ID-kaart met een valse geboortedatum op pad ging, had de kaart zelf vervalst. Ze leren van vrienden of via internet hoe ze dat moeten doen.

Ook ging bijna 20 procent van de ondervraagde scholieren het afgelopen halfjaar wel eens uit met een ID-kaart van iemand anders, om zo ouder te lijken. Dat blijkt echter lang niet altijd nodig; twee derde van de minderjarige jongeren heeft na 1 januari nog alcohol gedronken tijdens het uitgaan.

Sinds die datum is het verboden om te drinken onder de 18 jaar. De controle van ID-kaarten moet worden gedaan door verkopers van alcohol. Maar volgens hoofdredacteur Chris Heijmans lukte het een 17-jarige blogger van Scholieren.com om met een vervalst identiteitsbewijs in verschillende supermarkten alcohol te kopen. "Ze vragen wel naar een ID-bewijs, maar kijken er vervolgens niet goed naar.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen