Nieuws13 feb '15 17:35

Alcoholcontrole minderjarige carnavallers

Auteur: Karlijn Meinders

Minderjarige carnavalsdrinkers zijn gewaarschuwd. In veel gemeenten gaan dit weekend inspecteurs op pad om te controleren of jongeren van de drank afblijven. Sommige zelfs in verkleedkostuum.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het plan om steekproeven te gaan houden blijkt uit een rondvraag van NU.nl. Wim van Dalen, directeur van de De Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid - STAP, vertelt tegen BNR dat het nodig is, maar dat je zo'n controle ook niet moet overdrijven. "Ik denk dat je zeker niet alle jongeren moet controleren, dat is geen doen, niet leuk en ook niet effectief."

Word je als jongere gepakt, dan kun je een geldboete verwachten. "Afhankelijk van de leeftijd gaat het dan om een geldboete van 45 0f 90 euro. Maar als je als horecazaak alcohol verstrekt aan minderjarigen, en de gemeente pakt een beetje door, dan hebben we het over boetes van zo'n 1300 euro."

Incognito
Sommige controleurs zullen verkleed op pad gaan. "Er zijn er inderdaad een paar die dat doen, maar ik denk zelf dat het beter is om zichtbaar te zijn als controleur."

Vorig jaar werd er nog een oogje toegeknepen, omdat toen de leeftijdsgrens net van 18 jaar naar 16 jaar was gegaan. "Er zijn nog steeds gemeenten die nog op gang moeten komen met die toezichtfunctie, maar de meeste hebben goed getrainde inspecteurs in dienst en zetten die regelmatig in. Capaciteit blijft wel overal een probleem."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen