Nieuws29 apr '15 10:18Aangepast op 29 apr '15 13:00

Advocaat Zegveld over Karremans: Wij geven niet op

Auteur: Eva Oude Elferink

"Wij geven niet op." Dat zegt advocaat Liesbeth Zegveld die de nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica bijstaat. Vanochtend bepaalde het gerechtshof in Arnhem dat voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans en zijn toenamlig secondanten niet worden vervolgd.

Karremans gaf als commandant van de VN-missie Dutchbat leiding aan Nederlandse militairen tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Daarbij werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs. Dutchbat zat in Bosnië om de plaatselijke bevolking te beschermen.

Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze spanden daarom een procedure bij het hof aan zodat deze alsnog opdracht aan het Openbaar Ministerie zou geven Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen in Nederland te laten berechten.

Teleurstelling
Dat het Hof heeft besloten niet tot vervolging over te gaan, heeft de nabestaanden niet verbaasd, zegt Zegveld. "Het Openbaar Ministerie heeft het steeds laten afweten. Ze hadden van het strafrechtsysteem in Nederland wat dat betreft niet zoveel verwachtingen. Maar het is natuurlijk wel teleurstellend."

Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, had haar dan ook al gewaarschuwd, zegt Zegveld. "Hij zei, 'dit is een zaak waar Defensie zwaar in zit, waar de Verenigde Naties zwaar in zitten. Niemand wil dit. Verwacht je nu echt dat de commandant van een vredesmissie van de Verenigde Naties wordt vervolgd?"

Nuhanovic is een van de nabestaanden die vervolging eiste. De Nederlandse militairen droegen zijn broer en vader over aan de Serviërs. Datzelfde lot onderging Rizo Mustafic, elektricien van Dutchbat. Ook zijn nabestaanden eisten berechting.

Feiten
De feiten pleiten volledig in hun voordeel, zegt Zegveld. "Het Hof doet de zaak nu af met de woorden dat de commandanten van Dutchbat niet wisten en ook niet hoefden te weten hoe erg het zou zijn als die mensen van de compound zouden worden afgezet. Maar die realiteit die heeft helemaal niets te maken met de realiteit zoals vluchtelingen die toentertijd hebben ervaren. Die zaten letterlijk in doodsangst."

Opgeven is ze dan ook geenszins van plan. Er moet en zal een 'volwaardig' strafrechtelijk onderzoek moeten komen, zegt ze. "Als in een zaak als deze, waar doden vallen en waar het allemaal zo twijfelachtig is, je als Openbaar Ministerie niet bereid bent dat te doen, wanneer dan nog wel? Is er dan überhaupt nog  de mogelijkheid om een rechterlijke toets op militair handelen los te laten?"

Nee, zegt Zegveld. "Deze zaak moet tot het einde toe worden doorgevoerd."

Opgelucht
Oud-commandant Karremans zelf reageerde opgelucht, zo laat zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten. "Maar hij blijft zitten met het gevoel dat hij is geslachtofferd en dat de daadwerkelijk politiek verantwoordelijken van destijds buiten schot zijn gebleven."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen