Nieuws18 mrt '15 15:21

Servië pakt zelf 7 verdachten op van genocide in Srebrenica

Auteur: Karlijn Meinders

De Servische politie heeft zeven mannen opgepakt die verdacht worden van betrokkenheid bij de massamoord in Srebrenica in 1995. Het is voor het eerst dat de Servische autoriteiten daar zelf mensen voor arresteren.

In Srebrenica werden zo'n achtduizend mannen omgebracht, ondanks de aanwezigheid van Nederlandse blauwhelmen. Balkan-correspondent Marcel van der Steen is in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. 

"Het gaat om zeven Serviërs, een achtste persoon is nog voortvluchtig. Twee namen zijn bekend, die van Nedeljko Milidragovic, die 'de slachter' werd genoemd en Aleksa Golijaninhet. Beiden oud-politie officieren van een speciale eenheid en mensen die nu een hele succesvolle carrière hebben."

Ze worden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op duizend Moslims die in een grote hal om het leven zijn gebracht rondom 11 juni 1995. "Er staan meerdere mensen op de lijst. Ze hebben er nu acht willen oppakken en er zijn er waarschijnlijk meer die binnenkort de politie voor de deur hebben staan. Tot nu toe hebben deze zogenaamde 'kleinere vissen' in relatieve vrijheid kunnen leven, maar dat lijkt nu afgelopen."

Eerder pakten de Servische autoriteiten alleen personen op die niet direct deelnamen aan de moordpartijen. Oud-legerleider van de Bosnische Serviërs Ratko Mladic was een van hen. Hij werd in 2011 uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen