'Meer meldingen racisme door kentering debat'
Waar veel gevallen van mogelijk racisme in het verleden nog werden ontkend, heeft een kentering in het debat geleid tot een forse stijging van het aantal meldignen bij het College voor de Rechten van de Mens, zegt Marysha Molthoff van het College.
Het aantal gevallen van racisme in Nederland lijkt toe te nemen, volgens een rapport van het College voor de Rechten van de Mens. Het college wordt steeds vaker gevraagd om mogelijke gevallen van racisme te beoordelen. Dat vertaalt zich overigens nog niet tot een hoger aantal uitspraken; enerzijds doordat niet elke melding tot een uitspraak leidt, maar ook omdat een aantal uitspraken pas in 2015 zal worden gedaan.
Het College kreeg vorig jaar 111 verzoeken voor een uitspraak, tegen 89 keer het jaar ervoor. Volgens Molthoff heeft er vorig jaar een kentering in het debat rond racisme plaatsgevonden. "Er is vorig jaar een kentering gekomen in het debat rondom racisme. Voorheen werd het nog ontkend."
Premier Mark Rutte merkte gisteren nog op dat hij er ook niks aan kan doen 'als Jan wel wordt aangenomen en Mohammed niet'. Een zorgwekkende opmerking; vindt Molthoff. Probleem bij veel aangekaarte discriminatiezaken is de bewijslast. Het is een heel lastig bewijsbaar gebied. Je moet eerst aantonen dat er überhaupt iets gaande is. Je ziet heel vaak dat dat heel lastig is. Er moet wel degelijk een vermoeden zijn dat er sprake is van discriminatie."
Maar áls dat vermoeden er is, ontstaat ook een omgekeerde bewijslast. "Dan is het aan de werkgever, ondernemer of winkelier om te bewijzen dat bijvoorbeeld afkomst helemaal geen rol gespeeld heeft. Ik ga ervan uit dat het kabinet zijn taak serieus opvat en er alles aan doet om het te bewerkstelligen. Het afgelopen jaar heeft het kabinet het Actieplan Discriminatie Arbeidsmarkt gepresenteerd, waarin ze echt wel allerlei maatregelen nemen om arbeidsdiscriminatie aan te pakken."