Nieuws10 mrt '15 06:49Aangepast op 10 mrt '15 08:17

Oppositie heeft nog veel vragen na opstappen Teeven en Opstelten

Auteur: Karlijn Meinders

Het aftreden van de minister en staatssecretaris is volgens de oppositiepartijen logisch. Maar daardoor blijft nog wel veel onduidelijk. Ondermeer D66 wil daarom een debat.

Foto: ANP
Foto: ANP

Na lang touwtrekken bleek er uiteindelijk toch bewijs te zijn dat Justitie 4,7 miljoen gulden betaalde aan drugscrimineel Cees H in de zogenaamde Teeven-deal. Opstelten hield altijd vol dat er geen documenten waren waar dat op stond. En dus trok hij gisteravond zijn conclusies.

Opstelten: "Er is gedurende een te lange periode onduidelijkheid blijven bestaan over de feitelijke afwikkeling van deze schikking."

 

Niets mis met deal
Politiek-verslaggever Jaap Jansen vertelt dat Teeven het voorbeeld van Opstelten volgde, maar nog wel wilde benadrukken dat er niets mis was met de deal. Hij was volgens Jansen duidelijk geraakt.

Teeven: "Ik vind het aftreden van de minister onverteerbaar. Het is iets wat mij persoonlijk diep raakt. Ik ben vier en een half jaar opgetrokken samen met minister Opstelten om het land veilig te maken. Daar hebben we met ziel en zaligheid aan gewerkt en die klus had ik graag met hem afgemaakt."

 


 
Debat met Rutte
Ondanks dat de oppositie dit zag aankomen, blijven er veel vragen onbeantwoord. "Wist Teeven nou echt niet meer hoe hoog het bedrag was, of heeft hij Opstelten niet goed ingelicht? Wat natuurlijk helemaal een doodzonde zou zijn."

Er moet een debat komen vandaag, vindt de oppositie daarom. Frans Weisglas, VVD-prominent en voormalig Tweede Kamervoorzitter, kan zich vinden in de gedachte van de oppositiepartijen, maar had nog liever eerst een debat gezien. "Het was veel beter geweest wanneer er eerst volledige verantwoording in de Kamer was afgelegd op basis van alle vragen die de Kamer gesteld heeft. En ja, als het dan zo was geweest dat de bewindslieden waren afgetreden was dat begrijpelijk geweest.


 
 

De VVD wil het opvolgen van Opstelten en Teeven over de verkiezingen heen tillen. Stef Blok neemt tot die tijd waar.

Verantwoording afleggen
Sybrand Buma, fractievoorzitter van het CDA, vindt dat in het debat vooral Rutte zich moet verantwoorden. "Hij zei dagen geleden zelf nog dat er niets aan de hand was. Ik realiseer me wel dat hij niet meer over deze deal kan vertellen dan Opstelten en Teeven zelf hadden kunnen doen. Ik heb respect voor hun beslissing, al was het mooier geweest als de bewindslieden het debat nog zouden doen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen